Home / Κόσμος / Λιβύη: Προσχέδιο του ΟΗΕ για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας

Λιβύη: Προσχέδιο του ΟΗΕ για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας

Τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας διάρκειας ενός έτους, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός θα μοιράζεται την εκτελεστική αρχή με δύο αναπληρωματικούς, προβλέπει η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

Διαμεσολαβητές των Ηνωμένων Εθνών παρέδωσαν στις μαχόμενες πλευρές της Λιβύης το προσχέδιο, αφήνοντας χρόνο στις δύο πλευρές να συνομιλήσουν με τους υποστηρικτές τους προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι το μόνο νομοθετικό σώμα θα είναι η βουλή των αντιπροσώπων (αυτή που ήδη εκλέχθηκε το 2014, στο ανατολικό κομμάτι της χώρας τώρα), ενώ θα υπάρχει ένα κυβερνητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από 120 μέλη της βουλής στη Τρίπολη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει όρους εκεχειρίας και προβλέπει ακομη αφοπλισμό ένοπλων ομάδων, ενωμένο στρατό και την αποχώρηση ένοπλων ομάδων από διυλιστήρια πετρελαίου, αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι συνομιλίες που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ προσφέρουν τη μόνη ελπίδα να σχηματιστεί μια ενωμένη αρχή και να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ των δύο ανταγωνιζόμενων κυβερνήσεων και των στρατευμάτων κάθε πλευράς.

 

 


Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/963289/libui-prosxedio-tou-oie-gia-ton-sximatismo-kubernisis-enotitas

About admin