Home / Οικονομία / Λιαργκόβας: Χωρίς έντιμη συμφωνία τα μνημόνια θα μείνουν μέχρι το 2018

Λιαργκόβας: Χωρίς έντιμη συμφωνία τα μνημόνια θα μείνουν μέχρι το 2018

Τον κίνδυνο η Ελλάδα να παραμείνει σε καθεστώς μνημονίου μέχρι το 2018, εάν δεν υπάρξει τώρα έντιμη συμφωνία με τους εταίρους, επισήμανε ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια.

Όπως εξήγησε εάν δεν υπάρξει συμφωνία που να αλλάζει τα δεδομένα ώστε η Ελλάδα να μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια, για να καλύψει τις ανάγκες της, που θα φθάσουν μέχρι το 2017 στα 30 με 40 δισ. ευρώ, μέχρι το 2018 «θα εξαρτομαστε από μνημόνια».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, κατά την κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια, σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, αν μπορεί η χώρα να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και να βγει από τα Μνημονια είπε:

«Μακάρι να μπορούσε η χώρα να το κάνει αύριο το πρωί, να βγει από τα Μνημόνια. Δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στις διεθνείς αγορές γιατί τα επιτόκια είναι εντελώς απαγορευτικά. Δεν βγαίνουμε να δανειστούμε γιατί τα spreads είναι πολύ υψηλά, είναι απαγορευτικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Λιαργκόβας, και πρόσθεσε:

«Μέχρι το 2017 θα χρειαστούμε 30 με 40 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες. Αν δεν έχουμε λοιπόν ενδογενείς πόρους, αναγκαστικά θα πρέπει να τα παίρνουμε αυτά τα λεφτά απ έξω. Εξ ανάγκης εξαρτόμαστε από τους διεθνείς δανειστές. Μέχρι το 2017-2018, η χώρα θα βρίσκεται σε Μνημόνια εκτός και αν υπάρξει άλλο δεδομένο».

«Ίσως μια άλλη έντιμη συμφωνία με τους εταίρους, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε σταδιακά, γιατί αυτά δεν γίνονται βραχυπρόθεσμα, να βγούμε στις αγορές. Γιατί οι αγορές είναι άγρυπνο μάτι και παρακολουθούν», επισήμανε ο κ. Λιαργκόβας.


Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500003624

About admin