Home / Ελλάδα / Κυβέρνηση: Οι αντιδράσεις στα hot spot επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες

Κυβέρνηση: Οι αντιδράσεις στα hot spot επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες

«Προστατεύονται οι ντόπιοι πληθυσμοί»

Αθήνα
Απαντώντας στις αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών αρχών για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζει ότι η παρεμπόδιση της δημιουργίας hot spot «μόνο αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί».

«Η απόσειση των ευθυνών των τοπικών αρχών, μόνο επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών επιφέρει και σε αυτό συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

Μέσα σε ένα κλίμα απειλών από μεριάς ευρωπαϊκών κρατών, ενόψει της ανεξέλεγκτης εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη μέσω της πατρίδας μας, μοναδική απάντηση αποτελεί η οργανωμένη και ελεγχόμενη διαχείριση των εισερχόμενων πληθυσμών σε κέντρα υποδοχής, τόσο στα σημεία εισόδου όσο και στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της χώρας, προσθέτει.

Διευκρινίζει ακόμα ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συντομότερη δυνατή παραμονή των εισερχόμενων στα σημεία εισόδου, ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών.

«Η διαχείριση σε οργανωμένους χώρους δεν επιβαρύνει τους κατοίκους, δεν διαταράσσει την καθημερινότητά τους και προστατεύει τόσο τους πρόσφυγες όσο και τον ντόπιο πληθυσμό. Ειδικά στα νησιά, των οποίων η οικονομία κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τον τουρισμό, η οργανωμένη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή φαινομένων που δυσφημούν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό» υπογραμμίζεται.

Στην ηπειρωτική χώρα, η λειτουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσώπων υπό εθελούσια επιστροφή και προαναχωρησιακών κέντρων για τις αναγκαστικές επιστροφές (τα τελευταία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), «συμπληρώνει το πλέγμα των δομών που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και για τη διατήρηση του ελέγχου και της ασφάλειας που επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες και προτάσσει η ΕΕ».

Την Δευτέρα θα συνεδριάσει για το θέμα η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών, η οποία απαρτίζεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσει τη χωροθέτηση και λειτουργίας των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About admin