Home / Ειδήσεις / Κρούγκμαν κατά Γερμανίας: «Σκοτώνοντας το ευρωπαϊκό εγχείρημα»

Κρούγκμαν κατά Γερμανίας: «Σκοτώνοντας το ευρωπαϊκό εγχείρημα»

Με ένα άρθρο ποταμό και με μία γλώσσα που εκφράζει την αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, ο Πολ Κρούγκμαν κάνει λόγο για «τραγελαφική προδοσία των πάντων που το ευρωπαϊκό εγχείρημα υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει» και για μοιραίο χτύπημα σε αυτό το οποίο δεν έδωσαν οι Έλληνες.

«Υπάρχει κάτι που να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού;» αναρωτιέται για να συμπληρώσει: «Ποιος θα εμπιστευθεί ποτέ τις καλές προθέσεις της Γερμανίας μετά από αυτό»;

«Ας υποθέσουμε ότι ο Τσίπρας είναι ένας ανίκανος ανόητος. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δείτε το ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την εξουσία. Ας υποθέσουμε, ακόμη, ότι θα επικροτούσατε την προοπτική να ωθήσετε τους Έλληνες έξω από το ευρώ.

»Ακόμα κι αν όλα αυτά είναι αλήθεια, αυτή η λίστα αιτημάτων του Eurogroup είναι τρέλα. Το hashdag #ThisIsACoup (αυτό είναι πραξικόπημα) είναι απόλυτα ακριβές. Αυτό που συμβαίνει ξεπερνάει τη σκληρότητα, είναι καθαρή εκδικητικότητα, η πλήρης καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και χωρίς ελπίδα ανακούφισης. Πρόκειται, προφανώς, για μια προσφορά που η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί. Αλλά ακόμα κι έτσι, είναι μία τραγελαφική προδοσία των πάντων που το ευρωπαϊκό εγχείρημα υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει.

»Υπάρχει κάτι που να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού; Η αλήθεια είναι ότι ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να επαναφέρει κάποια λογική, ότι ο Ολάντ τελικά δείχνει να βάζει κάπως πλάτη κατά της γερμανικής οικονομικής ηθικολογίας που τόσο παταγωδώς απέτυχε στο παρελθόν να δώσει λύσεις. Αλλά η μεγαλύτερη ζημιά έχει ήδη συντελεστεί. Ποιος θα εμπιστευθεί ποτέ τις καλές προθέσεις της Γερμανίας μετά από αυτό;

»Κατά κάποιον τρόπο, τα οικονομικά έχουν γίνει σχεδόν δευτερευούσης σημασίας. Αλλά και πάλι, ας είμαστε ξεκάθαροι: Αυτό που έχουμε μάθει τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης σημαίνει ότι οι πιστωτές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σας αν βγείτε εκτός γραμμής. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες της λιτότητας. Είναι τόσο αληθινό όσο ποτέ το γεγονός ότι είναι μια καταδικασμένη πολιτική η επιβολή σκληρής λιτότητας χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, ασχέτως με το πόσο πρόθυμη είναι η χώρα να δεχθεί το άλγος. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ακόμη και μία πλήρης ελληνική συνθηκολόγηση θα οδηγούσε σε αδιέξοδο.

»Μπορεί η Ελλάδα να τραβήξει προς μια επιτυχημένη έξοδο; Θα προσπαθήσει η Γερμανία να εμποδίσει την ανάκαμψη; (Συγγνώμη, αλλά αυτές είναι οι ερωτήσεις ου πρέπει τώρα να κάνουμε).

»Το ευρωπαϊκό εγχείρημα -ένα έργο που έχω πάντα υμνήσει και υποστηρίξει- μόλις έχει δεχτεί ένα φοβερό, ίσως μοιραίο χτύπημα. Και ό,τι νομίζετε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή την Ελλάδα, δεν ήταν οι Έλληνες αυτοί που το έκαναν».

Πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500011965#ref=latestarticles

About Panos Dreamer