Home / Ειδήσεις / Κούλογλου στο BBC Newsnight: Η αποδοχή της πρότασης των δανειστών θα ήταν αυτοκτονία

Κούλογλου στο BBC Newsnight: Η αποδοχή της πρότασης των δανειστών θα ήταν αυτοκτονία

«Θέλουν να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν δολοφονούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δολοφονούν τη δημοκρατία» υποστηρίζει, για τους δανειστές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Σε συνέντευξή του στο BBC Newsnight, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι θα στήριζε μια συμφωνία «αν ήταν βασισμένη στις προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα» αλλά τονίζει ότι η αποδοχή της πρότασης των δανειστών θα ήταν «αυτοκτονία πολιτική και οικονομική». Τέλος υποστηρίζει ότι «αν η ευρωζώνη μετατραπεί σε φυλακή» τότε «θα πρέπει να δραπετεύσουμε».
BBC: Αν γινόταν δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία, εσείς, προσωπικά, θα τη στηρίζατε ή όχι;

Στ.Κούλογλου: Αν ήταν βασισμένη στις προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, φυσικά. Αυτοί, όμως, από τη μία παραπονιούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, κι από την άλλη στις προτάσεις που κάναμε είπαν «εντάξει» τη Δευτέρα και μετά άλλαξαν γνώμη και πάλι. Κι έκαναν προτάσεις που είναι απαράδεκτες. Άνθρωποι που παίρνουν 700 ευρώ το μήνα, να πάνε στα 400 ευρώ. Είναι απαράδεκτο. Εμείς προτείναμε άλλα μέτρα που θα έχουν τα ίδια δημοσιονομικά και οικονομικά αποτελέσματα.

BBC: Άρα δε θα στηρίζατε τη συμφωνία. Ποιο είναι το σχέδιο της Ελλάδας, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, αν το ΔΝΤ επιμείνει στις δικές του θέσεις κι εσείς στις δικές σας; Αν δεν υπάρξει συμφωνία και αντ’ αυτού προκληθεί τραπεζικός πανικός. Τι θα κάνετε;

Στ. Κούλογλου: Η απόφαση έχει ανακοινωθεί. Αν η κυβέρνηση πρέπει να διαλέξει αν θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή το ΔΝΤ, θα επιλέξει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Όπως όμως γνωρίζετε, επιμένουμε στο να υπάρξει συμφωνία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό και πιστεύω ότι στο τέλος θα την έχουμε. Κανείς δε θέλει έξοδο από το ευρώ και χρεοκοπία μιας χώρας χωρίς ιδιαίτερους οικονομικούς λόγους. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό. Αυτό που θέλουν είναι να ρίξουν την κυβέρνηση. Να παρουσιάσουν την ελληνική κυβέρνηση σαν το «κακό παιδί», τον «κακό μαθητή», ώστε οι ψηφοφόροι στην Ισπανία, την Ιρλανδία και αλλού, να μην τολμήσουν να αλλάξουν την πολιτική κατάσταση.

BBC: Δεν μου απαντήσατε, ωστόσο, στην ερώτηση, τι θα κάνετε αν η ΕΚΤ δεν στηρίξει πλέον τις ελληνικές τράπεζες κι έχετε τραπεζικό πανικό την ερχόμενη εβδομάδα;

Αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από μας.

BBC: Οπότε καλά θα κάνετε να δεχθείτε τη συμφωνία…

Όχι βέβαια! Αυτό θα ήταν αυτοκτονία! Πολιτική και οικονομική! Γιατί η λιτότητα που θέλουν να μας ξαναεπιβάλλουν, οδήγησε σε ολοσχερή καταστροφή.

BBC: Μια μη συμφωνία θα έχει χειρότερες συνέπειες από μια συμφωνία. Οι τράπεζές σας θα κλείσουν, η οικονομία θα διαλυθεί, η Ευρώπη θα σας παρέχει επισιτιστική βοήθεια. Αν μέσα σε δυο εβδομάδες δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι χειρότερα για σας απ’ ότι για την Ευρώπη, έτσι;

Ακούστε, βραχυπρόθεσμα, ενδεχομένως να υπάρχουν δυσκολίες, Μακροπρόθεσμα ίσως η Ελλάδα να είναι καλύτερα με το δικό της νόμισμα. Αν η Ευρωζώνη μετατραπεί σε φυλακή, θα πρέπει να δραπετεύσουμε. Εμείς θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ. Πιστεύουμε στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη. Με την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη δέχεται τη δημοκρατία. Αν μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει λίγο την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, γιατί κάνουμε εκλογές; Δολοφονούν τη δημοκρατία! Δε δολοφονούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δολοφονούν τη δημοκρατία. Και η Χρυσή Αυγή, το νεοναζιστικό κόμμα θα ωφεληθεί από αυτό.

πηγή tvxs

About m bonsu