Home / Ελλάδα / Κορωνάκης: Αν δεν συζητάμε για το χρέος, δεν συζητάμε και για τον ΦΠΑ

Κορωνάκης: Αν δεν συζητάμε για το χρέος, δεν συζητάμε και για τον ΦΠΑ

Καθαρή πολιτική απόφαση από το Eurogroup που θα περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους αλλά και πολιτική δέσμευση από τους ηγέτες της Ευρώπης, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με μέτρα λιτότητας, ζητά ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

«Κάνουμε παραχωρήσεις εκτός του προγράμματός μας, κάνουμε επώδυνες παραχωρήσεις για να πάρουμε μία λύση για το χρέος που θα αλλάξει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο κ. Κορωνάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

«Αν δεν συζητάμε για το χρέος, δεν συζητάμε και για τον ΦΠΑ» ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «τα μέτρα που θα πάρουμε σήμερα πρέπει να είναι και το κοινό προαπαιτούμενο για την επίλυση του χρέους, δηλαδή όταν οριστικοποιηθεί η συζήτηση για το χρέος δεν θα ζητηθούν νέα μέτρα».

Όπως εξήγησε, το βασικό πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης, και να βγούμε από αυτήν τη διαπραγμάτευση κερδίζοντας χρόνο για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και στη βάση αυτού του σχεδίου κάνουμε και υποχωρήσεις.

«Η πρόταση που καταθέσαμε είναι με βάση την πορεία των διαπραγματεύσεων τέσσερις μήνες τώρα και όχι η πρόταση που θα ήθελε να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί τότε απλά θα καταθέταμε το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”. Κάτι που δεν συνέβη από την άλλη πλευρά.

» Για να συζητήσουμε πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η δική μας πρόταση είναι η μόνη βάση συζήτησης. Αυτό είναι το δικό μας αίτημα σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Κορωνάκη, η πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς δεν βασίζεται στις διαθέσεις της ελληνικής πλευράς ωστόσο «είναι μία πρόταση οριακή, έχει όμως πάρα πολλά στοιχεία που μας διαφοροποιούν από το προηγούμενο καθεστώς που μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν».

Ερωτηθείς για το αίτημα στο ΔΝΤ, ο κ. Κορωνάκης απάντησε ότι «υπήρχε μία δυνατότητα την οποία αξιοποίησε η χώρα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500002685#ref=latestarticles

About basilis progressive