Home / Ειδήσεις / Κοντά σε συμφωνία Τουρκία-Ισραήλ για αποζημίωση για το Mavi Marmara

Κοντά σε συμφωνία Τουρκία-Ισραήλ για αποζημίωση για το Mavi Marmara

Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο

Αγκυρα, Τουρκία
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ έχουν φτάσει στο σημείο που και οι δύο πλευρές μπορούν να υπογράψουν συμφωνία για να δοθεί αποζημίωση για το Mavi Marmara, ανακοίνωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP.

Τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί η προσπάθεια για αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ είχαν επιδεινωθεί το 2010 μετά τη δολοφονία 10 τούρκων ακτιβιστών που επέβαιναν στο «Mavi Marmara» από ισραηλινούς κομάντο.

Η Τουρκία και το Ισραήλ, στρατηγικοί σύμμαχοι τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης μετά την αιματηρή επέμβαση κομάντο του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια τον Μάιο του 2010.

Η ισραηλινή επιχείρηση κόστισε τη ζωή σε δέκα Τούρκους υπηκόους που επέβαιναν στη ναυαρχίδα του στολίσκου, το πλοίο «Mavi Marmara». Η επίσημη ισραηλινή συγγνώμη ήλθε τρία χρόνια μετά διά στόματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπήρξε συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις ουδέποτε αποκαταστάθηκαν πλήρως.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis