Home / Διεθνή / Κομισιόν: Πληρώνουν τα κράτη-μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες

Κομισιόν: Πληρώνουν τα κράτη-μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες

Νέος μηχανισμός κατανομής

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Αυτόματο μηχανισμό δικαιότερης κατανομής προσφύγων που ζητούν άσυλο με στόχο να αποφορτιστούν χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης χρηματικό πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ κατ’ άτομο για τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν τον αριθμό προσφύγων που τους αναλογεί.

«Δεν υπάρχει αλληλεγγύη α λα καρτ» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς εν μέσω των αντιδράσεων που προβάλλουν Πολωνία, Τσεχία, Σλοβεκία και Ουγγαρία -με την τελευταία να έχει ήδη προαναγγείλει δημοψήφισμα επί των ποσοστώσεων στην υποδοχή αιτούντων άσυλο.

Μόλις 1.441 μετανάστες που είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου μετεγκαταστάθηκαν από τους 160.000 που προβλέπεται από το υπάρχον προσωρινό σύστημα.
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως το καινούργιο σχήμα θα κάνει το Σύστημα του Δουβλίνου πιο «διαφανές», πιο «δίκαιο» και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του.

Για την όποια μεταρρύθμιση του συστήματος απαιτείται έγκριση από την πλειοψηφία των κυβερνήσεων της ΕΕ, με τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Δανία να εξαιρούνται.

Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, η ευθύνη της εξέτασης του αιτήματος ασύλου παραμένει στο κράτος πρώτης υποδοχής -εκτός κι αν ο αιτών έχει συγγενείς σε άλλη χώρα-, ωστόσο προβλέπεται η δημιουργία ενός «διορθωτικού μηχανισμού κατανομής», ο οποίος θα ενεργοποιείται «αυτόματα» όταν μια χώρα δέχεται «δυσανάλογο» αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ της.

Κατά την Επιτροπή, η πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου περιλαμβάνει έναν «δίκαιο μηχανισμό», σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε μία από τις 28 χώρες αναλογεί ένας συγκεκριμένος αριθμός αιτούντων ασύλου στην ΕΕ.

Το ποσοστό θα καθορίζεται με βάση τον εθνικό πληθυσμό και τον πλούτο της κάθε χώρας. Εάν μία χώρα βρεθεί να διαχειρίζεται 50% υψηλότερο ποσοστό από αυτό που της αναλογεί θα μπορεί να μετεγκαθιστά ανθρώπους σε άλλες χώρες.

Τα κράτη-μέλη μπορούν να αρνηθούν να δεχθούν τους πρόσφυγες για ένα έτος μόνο, εφόσον καταβάλουν 250.000 ευρώ ανά άτομο για τη φιλοξενία τους σε άλλη χώρα -«εισφορά αλληλεγγύης» σύμφωνα με την Κομισιόν.

Αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, που θα περιλαμβάνει πολλές τροποποιήσεις. Ακόμα και αυτοί που συνέταξαν την πρόταση παραδέχονται ότι είναι «ευαίσθητη» και «αμφιλεγόμενη», αλλά ελπίζουν ότι θα γεφυρώσει τις αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μελών, μεταδίδει σχετικά το Reuters.

Την αυτόματη κατανομή των προσφύγων όταν ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων μιας χώρας μέλους θα την αναλάβει η «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου», η οποία σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO) με ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει μέτρα «αποθάρρυνσης» των δευτερογενών μετακινήσεων, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να υποχρεούνται να παραμένουν στο κράτος-μέλος που είναι υπεύθυνο για την αίτησή τους, προβλέποντας παράλληλα «αναλογικές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».

Επίσης, προτείνεται να λαμβάνεται υπόψη η προσπάθεια που κάνει ένα κράτος-μέλος για την απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες, αλλά και να υπάρχουν ισχυρότερες εγγυήσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Τέλος, στο πλαίσιο του σχεδίου της Επιτροπής, προβλέπεται και η ενδυνάμωση του συστήματος Eurodac για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Τίμερμανς: Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί γιατί Ελλάδα-Ιταλία αφέθηκαν μόνες τους

«Ο λόγος για τους οποίους η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από το Δουβλίνο ήταν ότι για χρόνια ζητούσαν από τα άλλα κράτη-μέλη να δείξουν αλληλεγγύη σε ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, αλλά η μόνη απάντηση που έπαιρναν ήταν το Δουβλίνο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

«Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί γιατί τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής έχουν αφεθεί μόνα τους να διαχειριστούν το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει κατανομή του βάρους» σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως αν για οποιαδήποτε λόγο ένα κράτος-μέλος δεν επιθυμεί να δεχθεί το ποσοστό των αιτούντων άσυλο που του αναλογεί, η Επιτροπή προτείνει να προβλέπεται η δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά τη χώρα που θα αναλάβει να δεχθεί τους εν λόγω πρόσφυγες.

Μίλησε για πράξη «οικονομικής αλληλεγγύης» για τη φροντίδα των προσφύγων, σημειώνοντας πως το ποσό που θα διατίθεται θα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα άμεσα έξοδα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα, όπως είναι η παιδεία, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στις 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που αρνείται να υποδεχθεί και θα προορίζεται για το κράτος-μέλος που θα αναλαμβάνει το αίτημα ασύλου του.

Σε ό,τι αφορά αντιδράσεις από συγκεκριμένα κράτη-μέλη, ο Φρανς Τίμερμανς παραδέχτηκε πως η πρόταση της Επιτροπής «δεν θα αρέσει σε όλους», ωστόσο τόνισε πως ο Κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να «διορθωθεί».

«Αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα τότε δεν θα υπάρξει και αλλού.Δεν υπάρχει αλληλεγγύη α λα καρτ. Δεν μπορείς να επιλέγεις πότε είσαι μέλος αυτής της Ένωσης και πότε όχι», υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να δεχθεί ‘πλήγμα’ εάν δεν βρούμε μία λύση από κοινού».

Απαντώντας στην κριτική ότι με την πρόταση της Επιτροπής η ευθύνη της εξέτασης του ασύλου σε περιόδους μη κρίσης παραμένει στο κράτος πρώτης υποδοχής, ανέφερε πως η Επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να βρει μία λύση που θα μπορεί να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

«Την τράπουλα την μοιράζουν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, και με τα χαρτιά που έχουμε πρέπει να παίξουμε. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε έτσι ώστε να μην αφήνονται μόνα τους τα κράτη-μέλη σε περιόδους κρίσης» επισήμανε ο ίδιος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis