Home / Διεθνή / Κομισιόν: Παράνομο το πλαφόν που επέβαλε στους πρόσφυγες η Αυστρία

Κομισιόν: Παράνομο το πλαφόν που επέβαλε στους πρόσφυγες η Αυστρία

Παράνομη έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απόφαση της Αυστρίας να θέσει αυστηρό ημερήσιο πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων και των αιτήσεων για άσυλο που δέχεται, με τη Βιέννη πάντως να διαμηνύει ότι δεν θα υποχωρήσει εύκολα.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε επιστολή με την οποία ενημερώνει την αυστριακή κυβέρνηση ότι η απόφασή της να δέχεται καθημερινά μόλις 80 αιτήσεις για άσυλο και 3.200 πρόσφυγες που θέλουν να προχωρήσουν σε άλλες χώρες δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην επιστολή του ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι η Αυστρία έχει «νομική υποχρέωση» να δέχεται κάθε αίτηση για άσυλο που κατατίθεται στο έδαφός της ή στα σύνορά της, και καλεί την Βιέννη να ανακαλέσει τις αποφάσεις της.

Άμεση ήταν η απάντηση της αυστριακής πλευράς, με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να δηλώνει ότι η απάντηση θα δοθεί από τους «δικηγόρους». «Πολιτικά, λέω να επιμείνουμε», συμπλήρωσε ο αυστριακός ηγέτης.

Η απόφαση της Βιέννης για επιβολή πλαφόν στις προσφυγικές εισροές προκάλεσε σοβαρούς φόβους για ντόμινο παρόμοιων μέτρων από άλλα κράτη των Βαλκανίων.

Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε ότι η ροή προσφύγων προς τη Βόρεια Ευρώπη θα συρρικνωνόταν, μετακυλίοντας εν τέλει μεγάλο μέρος του βάρους στην Ελλάδα, όπου θα εγκλωβίζονταν χιλιάδες άνθρωποι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πηγή: http://www.skai.gr

About admin