Home / Ελλάδα / Κομισιόν: Δεν αναμένουμε τελικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Κομισιόν: Δεν αναμένουμε τελικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στο Eurogroup να λάβει μια ομόφωνη απόφαση για συμφωνία με την Ελλάδα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ.Σχοινάς, ο οποίος ξεκαθάρισε πως από την σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ που θα γίνει στις 9.30 το βράδυ δεν θα πρέπει να αναμένεται τελικό αποτέλεσμα. Ο κ. Σχοινάς ξεκαθάρισε επίσης πως στην συνάντηση δεν θα είναι παρών ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Σχοινάς ερωτήθηκε για πληροφορίες που προήλθαν από πηγές της ευρωζώνης και ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι παρόντες στη συνάντηση Τσίπρα – Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ξεκαθάρισε δε πως η πρόσκληση ήταν «προσωπική» και αφορούσε μονον στον κ. Τσίπρα και όχι στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών . Προσέθεσε δε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Πρέπει να σημειωθεί πως δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως η παρουσία του κ. Ντάισελμπλουμ στη συνάντηση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, λόγω αντιρρήσεων της ελληνικής πλευράς.

Ερωτηθείς για το εάν έχουν υπάρξει δύο κείμενα συμφωνίας, ένα ελληνικό και ένα προερχόμενο από τους θεσμούς ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως η Επιτροπή έχει σκόπιμα επιλέξει να μην σχολιάζει τη διακίνηση εγγράφων. Ως προς τη διαδικασία αποσαφήνισε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια συμφωνία στο Brusselsς Group.

Εξήγησε, δε, πως η τελική απόφαση ανήκει στο Eurogroup, ωστόσο ο ρόλος της Κομισιόν στη διαδικασία είναι να καλλιεργήσει τις συνθήκες που θα διευκολύνουν την ομόφωνη συμφωνία ανάμεσα στους 19 της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει με τον κ. Γιούνκερ πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Σχοινάς δεν θέλησε να σχολιάσει.

Μιλώντας σε εκδήλωση των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη στις Βρυξέλλες ο κ. Γιούνκερ ανέφερε: «Εξακολουθώ να έχω μερικά προβλήματα να λύσω σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Δεχόμενη ερωτήσεις για την Ελλάδα η Επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση των Κρίσεων εκτίμησε πως υπάρχει το έδαφος για να έλθουν σε συμφωνία Ελλάδα και ευρωζώνη. «Η διαδικασία είναι εν εξελίξει», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε κρίσιμη στιγμή και πρέπει να βρούμε τρόπο να γεφυρώσουμε τις διαφορές».

«Πολλά έγγραφα και προσχέδια συμφωνίας έχουν παραχθεί και η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινή θέση μεταξύ των θεσμών και των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης», είπε.

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500002030#ref=latestarticles

About basilis progressive