Home / Κόσμος / Κολομβία: Όλος ο κόσμος υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία

Κολομβία: Όλος ο κόσμος υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία

 

Η βούληση του ΟΗΕ να επιβλέψει την τελική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των ανταρτών FARC σημαίνει ότι “όλος ο κόσμος” πλέον υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

“Η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας σημαίνει ότι στο εξής δεν θα είμαστε μόνοι, αλλά θα προχωράμε χέρι χέρι με τον ΟΗΕ, με όλο τον κόσμο, προς το τέλος αυτού του πολέμου”, δήλωσε ο Σάντος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες FARC ήταν προτεραιότητα για τον Σάντος, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος το 2014 έχοντας δεσμευτεί να εργαστεί για την επίτευξη ειρήνης στη χώρα του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δέχθηκε αργά χθες να επιβλέψει τη διευθέτηση αυτής της παλιάς σύγκρουσης που ξέσπασε πριν από μισό αιώνα ανάμεσα στη Μπογκοτά και τους μαρξιστές αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου που εγκρίθηκε ομόφωνα, μια “πολιτική αποστολή” του ΟΗΕ θα συγκροτηθεί έπειτα από αίτημα και των δύο πλευρών, με διεθνείς παρατηρητές αρμόδιους να επιβλέπουν κυρίως τον αφοπλισμό της ανταρτικής οργάνωσης που αριθμεί ακόμη περίπου 7.000 μαχητές.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν διαπραγματεύσεις από τα τέλη του 2012 στην Αβάνα. Πριν από μερικούς μήνες, η Μπογκοτά και οι FARC συμφώνησαν να υπογράψουν μια τελική ειρηνευτική συμφωνία πριν από τις 23 Μαρτίου, η οποία θα θέσει τέλος στην ένοπλη σύγκρουση, την παλαιότερη στη Λατινική Αμερική, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 220.000 νεκρούς, έξι εκατομμύρια εκτοπισμένους και δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/305298/kolomvia-olos-o-kosmos-upostirizei-tin-eirineutiki-diadikasia/#ixzz3yLJgr14s
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

 

About totritomati