Home / Διεθνή / Κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, ο βορράς απειλεί με «φλόγες και στάχτη»

Κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, ο βορράς απειλεί με «φλόγες και στάχτη»

Ετήσιες ασκήσεις στην κορεατική χερσόνησο

Σεούλ
Στρατιωτικές δυνάμεις από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις «παραδοσιακές» πλέον ετήσιες στρατωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες φέτος γίνονται με την ένταση στην κορεατική χερσόνησο να έχει αυξηθεί και την Πιόνγκγιανγκ να έχει δει νέες κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Σε έναν τόνο παραπάνω η φετινή αντίδραση της Βορείου Κορέας, που απειλεί πως «αν πατήσουμε ακόμη και τώρα το κουμπί για να εξουδετερώσουμε τους εχθρούς μας, οι βάσεις των προσκλήσεων θα γίνουν αυτοστιγμεί μία θάλασσα από φλόγες και στάχτη».

Οι κοινές ασκήσεις προβλέπεται, όπως κάθε χρόνο, να διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο. Από την πλευρά της η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο, αλλά και την πυραυλική εκτόξευση του προηγούμενου μήνα.

Η Βόρειος Κορέα αντιμετωπίζει πάγια τα κοινά γυμνάσια Σεούλ και ΗΠΑ ως «πρόβες εισβολής» ενώ απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις γύρω από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της, ακόμη και από τον παραδοσιακό σύμμαχό της, την Κίνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, έθεσε τη χώρα σε κατάσταση ετοιμότητας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν -σύμφωνα με την άποψή του- οι κλιμακούμενες απειλές από τους εχθρούς της Βόρειας Κορέας.

Η κοινή στρατιωτική διοίκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας δήλωσε ότι έχει ενημερώσει τη Βόρεια Κορέα για το «μη προκλητικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής άσκησης,»με τη συμμετοχή 17.000 Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και 300.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ δηλώνει ότι δεν έχει εντοπίσει «ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα» από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας, τόνισε ότι ο στρατός και ο λαός της χώρας «θα εκπληρώσουν τη μεγαλύτερη επιθυμία του κορεατικού έθνους με έναν ιερό πόλεμο για τη δικαιοσύνη και την επανένωση» σε αντίδραση της οποιασδήποτε επίθεσης από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Οι πολεμικές απειλές είναι συνήθης πρακτική που ακολουθεί η Βόρεια Κορέα όταν πραγματοποιούνται ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ, τις οποίες και βλέπει ως προετοιμασίες για πόλεμο εναντίον της.

Παράλληλα, Σεούλ και Ουάσιγκτον άρχισαν την περασμένη Παρασκευή συνομιλίες για την ανάπτυξη στο έδαφος της Νότιας Κορέας του σύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας περιοχής THAAD.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

About Vassilis Batzis