Home / Ειδήσεις / Κατρούγκαλος: Υπογράψαμε το τρίτο Μνημόνιο για να διορθώσουμε τα άλλα δύο

Κατρούγκαλος: Υπογράψαμε το τρίτο Μνημόνιο για να διορθώσουμε τα άλλα δύο

«Δεν είναι πρόβλημα το σπάσιμο του κουμπαρά για τις συντάξεις»

Χαρακτήρισε την υπογραφή «αναγκαστικό συμβιβασμό» – Ομολόγησε κυνικά ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ που επέβαλε με το νομοσχέδιό του ήταν άδικη

Ως αναγκαστικό συμβιβασμό χαρακτήρισε το τρίτο Μνημόνιο ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζοντας ότι «με το τρίτο Μνημόνιο θέλαμε να εξουδετερώσουμε ό,τι κακό υπήρχε στα προηγούμενα».

Όσον αφορά τις συντάξεις είπε ότι όπου γίνει λάθος θα διορθωθεί και ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να θιγούν τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα των αναπήρων».

Δείτε τη συνέντευξη Κατρούγκαλου στον Γιώργο Παπαδάκη

Υποστήριξε ότι από την κυβέρνηση δεν έγιναν οριζόντιες μειώσεις λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό.

«Ο νόμος λέει ρητά όχι στα ποσά προ των μνημονιακών περικοπών, αλλά στα νυν καταβαλλόμενα ποσά ισχύει η «προστασία» των συντάξεων μέχρι τα 1300 ευρώ», είπε μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Υπουργός Εργασίας.

Όπως διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, «όποιος σήμερα παίρνει ως 1.300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης, δεν θα υπάρξει μείωση της επικουρικής. Αν και όπου γίνει λάθος θα διορθωθεί. Γι΄ αυτό στέλνουμε σε κάθε συνταξιούχο που είχε περικοπή, μια αναλυτική περιγραφή για το τι συνέβη. Σε αυτό το χαρτί θα τους λέμε πόσα έπαιρνε, πόση περικοπή υπέστη και σε ποιο ύψος θα είναι πλέον οι αποδοχές τους».

Όπως προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος «ο επανυπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση τον συντάξιμο μισθό και όχι το ποσό της σύνταξης», σημειώνοντας ότι «μειώσεις θα υποστεί συνολικά περίπου  1 στους 4 που παίρνουν επικουρική και 1 στους 10 από το σύνολο των συνταξιούχων».

Σε ερώτηση για το πώς «ως Αριστερός και Συνταγματολόγος» ψήφισε ένα τέτοιο μνημόνιο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Εργασίας απάντησε «ήταν ένας αναγκαστικός συμβιβασμός. Με το τελευταίο τρίτο μνημόνιο θέλαμε να εξουδετερώσουμε ότι κακό υπήρχε στα προηγούμενα. Όλα τα αντισυνταγματικά πράγματα που υπήρχαν».

«Απολύτως άδικη η περικοπή του ΕΚΑΣ»

«Η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν άδικη, δεν ήταν κομμάτι της μεταρρύθμισης. Μας ζητήθηκε από τον Ιούνιο, ψηφίστηκε και από ΝΔ και από ΠΑΣΟΚ κι εμείς βάλαμε στην θέση του, ως αντίβαρο, την εθνική σύνταξη», είπε ο Υπουργός Εργασίας, αναφορικά με το «μαχαίρι» του ΕΚΑΣ από εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Για τα επιδόματα

Ερωτηθείς για τα 950 εκατομμύρια ευρώ που, βάσει μνημονίου, πρέπει να κοπούν από τις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η δαπάνη για το «εγγυημένο εισόδημα» θα είναι πολύ υψηλότερη, συμπληρώνοντας «διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι από το ποσό των σημερινών επιδομάτων, για να κάνουμε όσο μεγαλύτερη επιδοματική πολιτική γίνεται».

Διαπραγμάτευση για εργασιακά

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση στα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι «εκτός διαπραγμάτευσης ο κατώτατος μισθός, μόνο ο τρόπος που θα υπολογίζεται αυτός θα συζητηθεί» συμπληρώνοντας ότι από ελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευση θα τεθεί το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ επιτιθέμενος για ακόμη μια φορά στο ΔΝΤ για «εμμονές» και «σχέδιο Πινοσέτ», είπε ότι το Ταμείο βάζει στο τραπέζι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Ο «κουμπαράς» του  ΑΚΑΓΕ για την πληρωμή των συντάξεων

Ερωτηθείς για το «σπάσιμο» του «κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ» είπε ότι δεν συνιστά πρόβλημα ή καινοφανή πρακτική, τόνισε ωστόσο ότι «δεν κινδυνεύει η καταβολή ούτε μιας σύνταξης».

Για τις αναδρομικές κρατήσεις στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «είναι πολύ άδικο να πάρουμε μαζεμένα τα αναδρομικά των περικοπών. Θα εφαρμοστεί σε όλους ο νόμος που αφορούσε συνταξιούχους του Δημοσίου κι έλεγε ότι δεν μπορεί η μηνιαία κράτηση αναδρομικών 10% με πλαφόν τα 50 ευρώ. Αυτό πλέον θα ισχύσει για όλους, περιλαμβάνεται σε διάταξη νομοσχεδίου που είναι ήδη στην Βουλή προς ψήφιση».

Για τα μπλοκάκια

Για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι», είπε ότι «δεν θα δίνουν αυτοί μόνοι το 20% του φόρου σαν να είναι επιχειρηματίες, αλλά θα γίνεται η καταβολή του φόρου κατά 13,5% από τον εργοδότη και το υπόλοιπο ποσό από τον υπάλληλο».

«Κόκκινα» δάνεια

Για την  μεγάλη «πληγή» των κόκκινων δανείων ο υπουργός λέει: «Ένας οφειλέτης δεν χρωστά μόνο στην Τράπεζα. Εμείς στοχεύουμε σε μια ταυτόχρονη διαγραφή του χρέους του κάθε πολυοφειλέτη και από την Εφορία και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τον φτωχό πολίτη».

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis