Home / Πολιτική / Κατρούγκαλος: Ποτέ δεν είπαμε ότι θα είναι μία εύκολη μεταρρύθμιση – Οι δανειστές μας έχουν άλλες ιδέες

Κατρούγκαλος: Ποτέ δεν είπαμε ότι θα είναι μία εύκολη μεταρρύθμιση – Οι δανειστές μας έχουν άλλες ιδέες

“Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας, για να έχουμε ένα ασφαλιστικό που δεν θα καταρρεύσει”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ.Κατρούγκαλος κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών.

Όπως επεσήμανε ο κ.Κατρούγκαλος,”οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός τόνισε ότι δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές, όπως ισχυρίζονται οι αγρότες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Κανένα αγροτικό νοικοκυριό δεν θα καταστραφεί με 129 ευρώ παραπάνω”. Επεσήμανε εξάλλου ότι είναι προς όφελος του κλάδου να λαμβάνει την εθνική σύνταξη και προσέθεσε ότι “οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση” σημειώνοντας ότι οι αγρότες θα μπορούν να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς του με εργόσημο.”Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση”, είπε.

“Οι δανειστές μας έχουν άλλες ιδέες”, προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε τις αρνητικές προβλέψεις του μνημονίου, ανέφερε, σημειώνοντας: “ποτέ δεν είπαμε ότι θα είναι μία εύκολη μεταρρύθμιση”.

“Γράψαμε, δεν μας ήρθαν μεταφρασμένα” και αυτό προκαλεί τον σεβασμό της Ευρώπης, δήλωσε σε άλλο σημείο ο κ. Κατρούγκαλος αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ενώ, ερωτηθείς αναφορικά με τις πληροφορίες για απαίτηση των δανειστών να περικοπούν οι συντάξεις, ο υπουργός υπογράμμισε ότι “πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης”, με τους εταίρους και δανειστές, διαψεύδοντας ότι τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς. “Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω προβοκατόρικων διαρροών” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου δήλωσε από πλευράς του:”Καλώ τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος”.

Οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη, υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα 2,2 δισ από τα 2,6 συνολικά των κοινοτικών ενισχύσεων δεν θα χρησιμοποιηθούν ως βάση φορολόγησης.

“Στις συζητήσεις μου με τους αγρότες έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας. Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Και μεις θα καλύψουμε τη δαπάνη για την τήρηση βιβλίων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο”, τόνισε εν συνεχεία ο υπουργός.

Νωρίτερα είχε σημειώσει ότι πάνω από 6 δισ έχουν επενδυθεί στο αγροτικό πρόγραμμα και άλλα 14 δισ ενισχύσεις έχουν προβλεφθεί για την επόμενη περίοδο, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.

“Δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός ή αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών το επόμενο διάστημα” δήλωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από τις απαιτήσεις για την πρώτη αξιολόγηση.

Συγκεκριμενοποίησε ότι οι όποιες αλλαγές πάντως θα αφορούν στον ακριβή προσδιορισμό της έννοιας του αγρότη και στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος ενώ θα δρομολογηθούν πια για την περίοδο 2016 -17 κι έπειτα.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/304980/katrougalos-apofasizoume-gia-emas-kai-ta-paidia-mas/#ixzz3xyVSk2dK
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati