Home / Ειδήσεις / Καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Αναλυτικά η πρόγνωση

Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα στην κεντρική και βαθμιαία την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και θα επεκταθούν το Σάββατο μέχρι την Πελοπόννησο – Συμβουλές από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Με πτώση της θερμοκρασίας και ενισχυμένα μποφόρ θα έρθει το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά στοιχεία, η πτώση της θερμοκρασίας- έως και 10 βαθμούς Κελσίου-, αναμένεται να ξεκινήσει από το Σάββατο, με την ανάσα δροσιάς να κρατάει έως και την Τρίτη, όπου σταδιακά η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους θα εκδηλωθούν σήμερα στην κεντρική και βαθμιαία την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και θα επεκταθούν το Σάββατο μέχρι την Πελοπόννησο.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία αρχικά γενικά αίθριος, από το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα το πρωί βορειοδυτικοί 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές, κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές, κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Από τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια, όπου θα σημειωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και κατά τόπους έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα βόρεια από το απόγευμα.΄
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια βορειοανατολικοί τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική 

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα δυτικά και βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στα αντολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά νεφώσεις με βροχές και κατιγίδες, τοπικά ισχυρές, κυρίως τις πρωινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές, λίγες νεφώσεις οι οποίες στα ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη θα είναι προδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην κεντρική στερεά και την Πελοπόννησο πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές τις απογευματινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Την Κυριακή θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς βροχές στα βόρεια. Στη βόρεια Κρήτη, νεφωσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν τις μεσημβρινές και αποευματινές ώρες, διάσπαρτες καταιγίδες στα ορεινά, με βαθμιαία βετίωση από το απόγευμα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ακόμα, η  ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis