Home / Διεθνή / Καταδίκη Ιταλίας από το ΕΔΑΔ για την απαγωγή Αιγύπτιου ιμάμη από την CIA

Καταδίκη Ιταλίας από το ΕΔΑΔ για την απαγωγή Αιγύπτιου ιμάμη από την CIA

Οι αρχές γνώριζαν…

Στρασβούργο, Γαλλία
Οι ιταλικές αρχές γνώριζαν την υπόθεση της απαγωγής από τη CIA ενός Αιγύπτιου ιμάμη στο Μιλάνο το 2003 και καταχρηστικά επικαλέστηκαν το κρατικό απόρρητο για να διασφαλίσουν την ατιμωρησία των υπευθύνων, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Οι δικαστές έκριναν ότι η Ιταλία είναι ένοχη για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση, κυρίως για την παραβίαση της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή.

Το ΕΔΑΔ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ιταλικές αρχές γνώριζαν ότι ο ιμάμης Άμπου Όμαρ -που την εποχή εκείνη ήταν ύποπτος για τρομοκρατία και στη συνέχεια καταδικάστηκε ερήμην στην Ιταλία για σύσταση συμμορίας με σκοπό τη διεθνή τρομοκρατία- είχε πέσει θύμα απαγωγής από Αμερικανούς πράκτορες. Επικαλέστηκε το κρατικό απόρρητο προκειμένου «να εμποδίσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», συνεχίζει η απόφαση.

Ο Αιγύπτιος Οσάμα Μουστάφα Χάσαν Νασρ ή Άμπου Όμαρ, 53 ετών σήμερα, είχε εγκατασταθεί στην Ιταλία το 1998 και μάλιστα το 2001 του χορηγήθηκε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.

Τον Φεβρουάριο του 2003 απήχθη και μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροσκάφος στο Κάιρο. Εκεί κρατήθηκε, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και αφέθηκε ελεύθερος, για μικρό χρονικό διάστημα, τον Απρίλιο του 2004. Πρόλαβε να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του και να στείλει μια λεπτομερή κατάθεση στην εισαγγελία του Μιλάνου πριν τον ξαναφυλακίσουν. Βγήκε από τη φυλακή το 2007, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, όμως του απαγορεύτηκε να φύγει από την Αίγυπτο.

Η απαγωγή αυτή, σε μια χώρα εταίρο των ΗΠΑ, προκάλεσε σκάνδαλο στην Ιταλία. Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι οι ιταλικές αρχές οφείλουν να αποζημιώσουν τον Άμπου Όμαρ με το ποσό των 70.000 ευρώ γιατί «εν γνώσει τους τον εξέθεσαν σε πραγματικό κίνδυνο». Επιπροσθέτως, η Ρώμη θα πρέπει να καταβάλει 15.000 ευρώ στη σύζυγό του και 30.000 ευρώ από κοινού στο ζευγάρι για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων τους.

Δικαστήριο του Μιλάνου είχε διατάξει επίσης την καταβολή αποζημίωσης, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στο ζεύγος, χρήματα όμως που δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis