Home / Ειδήσεις / Καλαμάτα: Τέσσερις γιατροί κατηγορούνται για θάνατο παιδιού

Καλαμάτα: Τέσσερις γιατροί κατηγορούνται για θάνατο παιδιού

Τρεις νοσοκομειακοί γιατροί και ένας ιδιώτης παιδίατρος κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, κατηγορούμενοι για το θάνατο ενός αγοριού 14,5 μηνών, στις 5 Δεκεμβρίου του 2008.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», οι γιατροί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά από μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς, γιατί θεωρούν ότι οι γιατροί δεν ενήργησαν άμεσα, με αποτέλεσμα το θάνατο του παιδιού τους.

Χθες, Δευτέρα, πρώτη μέρα της δίκης, κατέθεσε ο πατέρας του αγοριού, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται αύριο, Τετάρτη.

Το αγόρι είχε γεννηθεί με νεκρωτική εντεροκολίτιδα και είχε υποβληθεί σε τρεις βαριές χειρουργικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι δεν έδειξαν την προσοχή που έπρεπε βάσει του βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού του παιδιού.

Πιο αναλυτικά, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο ιδιώτης παιδίατρος δεν εξέτασε από την πρώτη στιγμή στο ιατρείο του το παιδί, αλλά αρχικά περιορίστηκε στη χορήγηση τηλεφωνικών οδηγιών. Οι γονείς απευθύνθηκαν στον ιδιώτη στις 30 Νοεμβρίου 2008 γιατί το παιδί έκανε εμετούς, και παρόλο που το αγόρι είχε υποβληθεί σε τρεις βαριές χειρουργικές επεμβάσεις λόγω νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, ο παιδίατρός του κατηγορείται ότι δεν έστειλε τους γονείς να του κάνουν εξετάσεις.

Οι τρεις νοσοκομειακοί γιατροί κατηγορούνται ότι δεν επενέβησαν έγκαιρα. Το αγόρι εισήχθη στο νοσοκομείο στις 7.30 το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου 2008 και κατέληξε 45 λεπτά αργότερα.

Η ιατροδικαστική έκθεση αποδίδει το θάνατο σε «απόφραξη του εντερικού αυλού επί εδάφους βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας».

Σύμφωνα πάντως με την υπερασπιστική θέση των νοσοκομειακών γιατρών, υπήρξε άμεση κινητοποίηση. Ωστόσο ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους ήταν απελπιστικά λίγος για να αποτρέψουν το σηπτικό σοκ και την κατάληξη του παιδιού, παρότι -όπως υποστηρίζουν- έγιναν οι ενδεδειγμένες προσπάθειες και οι αναγκαίες ιατρικές πράξεις.

Ο ιδιώτης γιατρός από την πλευρά του υποστηρίζει πως το παιδί παρουσίασε λίγο πυρετό και έκανε μια γουλιά εμέτου, ενώ κατά τα άλλα ήταν υγιέστατο. Θεωρεί επίσης πως ο θάνατος του αγοριού προήλθε από εισρόφηση και όχι από σηπτικό σοκ.

Σύμφωνα με την «Ελευθερία», οι γονείς έχουν κάνει και αγωγή κατά των τριών νοσοκομειακών γιατρών, από τους οποίους ζητούν 600.000 ευρώ για ψυχική οδύνη – ενώ στην ποινική δίκη δεν έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος του ιδιώτη παιδιάτρου, θεωρώντας ότι δεν ευθύνεται.

 

Πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500000386#ref=latestarticles

About Panos Dreamer