Home / Κόσμος / Κίρχνερ και Μοράλες συγχαίρουν τον ελληνικό λαό

Κίρχνερ και Μοράλες συγχαίρουν τον ελληνικό λαό

Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ συνεχάρη τον ελληνικό λαό για τη μαζική απόρριψη των προτάσεων των πιστωτών της Αθήνας και των νέων μέτρων λιτότητας. «Ελλάδα: απόλυτη νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», έγραψε η Κίρχνερ σε μήνυμα στο Facebook μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής εκφράζοντας «εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Αργεντινής όλη την αλληλεγγύη μας στον γενναίο ελληνικό λαό και τους ηγέτες του».

«Ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στις αδύνατες και ταπεινωτικές συνθήκες που ισχυρίζονται ότι του επιβάλλουν για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους του », δήλωσε η Πρόεδρος της Αργεντινής. «Εμείς, οι Αργεντινοί, ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα καταλάβουν το μήνυμα της κάλπης. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από κανέναν να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του», πρόσθεσε η Κίρχνερ.

Η Αργεντινή είχε κηρύξει το 2001 τη μεγαλύτερη στάση πληρωμών στα χρονικά, ύψους σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στη χώρα σοβούσε πρωτοφανής οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η Αργεντινή κατάφερε να επαναδιαπραγματευθεί το 93% του χρέους της με τους ιδιώτες πιστωτές της, αλλά αντιμετωπίζει μέσω της αμερικανικής δικαιοσύνης απαιτήσεις για αποπληρωμές κερδοσκοπικών κεφαλαίων ύψους σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, το Μπουένος Άιρες αποπλήρωσε το σύνολο ή μέρος των υποχρεώσεών του, προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ και πέρυσι, υπέγραψε συμφωνία με τη Λέσχη του Παρισιού, ορίζοντας ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο μέχρι στιγμής τηρείται.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες χαιρέτισε σήμερα την νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα και σημείωσε ότι αποτελεί μια ήττα για τον «ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό». «Χαιρετίζω τον σπουδαίο ελληνικό λαό για τον θρίαμβο του “όχι”, ο οποίος συνιστά μια πανωλεθρία για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ABI.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «αποτελεί την αρχή της απελευθέρωσης του ευρωπαϊκού λαού» πρόσθεσε ο Μοράλες, ο οποίος εξέφρασε «τον σεβασμό του και τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό».

About totritomati