Home / Διεθνή / Κάλπες στην Κύπρο λίγο μετά την έξοδό της από το μνημόνιο

Κάλπες στην Κύπρο λίγο μετά την έξοδό της από το μνημόνιο

Βουλευτικές εκλογές

Λευκωσία, Κύπρος
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή, οι Κύπριοι για τις βουλευτικές εκλογές που γίνονται σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν υποψήφιοι από 12 κόμματα και το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 542.915.

Το νέο στοιχείο των εκλογών της Κυριακής είναι η αύξηση από το 1,8% στο 3,6% του εκλογικού μέτρου, που ίσχυε από το 1981, για τη συμμετοχή ενός κόμματος στην δεύτερη κατανομή εδρών.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 6:00 το απόγευμα με ενδιάμεσο διάλειμμα από τις 12.00 μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ.

Το τελικό αποτέλεσμα σε ποσοστά ψήφων κάθε κόμματος και τον αριθμό εδρών, που εξασφαλίζουν, αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 11 το βράδυ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επτά από τα δώδεκα κόμματα-σχηματισμούς που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η πρόθεση ψήφου αναδεικνύει πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ με ποσοστό 24,5%, με δεύτερο το ΑΚΕΛ με 20%. Το ΔΗΚΟ εξασφαλίζει ποσοστό 9%, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα «Αλληλεγγύη» 3,5%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 3% και το ΕΛΑΜ 1,5%.

Η αποχή ανέρχεται στο 14%, 12,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 2% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Στα τελευταία τους μηνύματα προς τους ψηφοφόρους όλα τα κυπριακά κόμματα δηλώνουν ότι προσέρχονται με αισιοδοξία στις βουλευτικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι στο προεδρικό σύστημα της Κύπρου, παρότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης, πρέπει στη Βουλή το κυβερνών κόμμα να σχηματίσει πλειοψηφία με άλλο ή άλλα κόμματα για να μπορούν να περάσουν τα νομοσχέδια.

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στην οικονομία, τα σκάνδαλα και την εσωτερική διακυβέρνηση, και το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis