Home / Ειδήσεις / Κάλπες στην Ιρλανδία με τα γκάλοπ να δείχνουν μετέωρη Βουλή

Κάλπες στην Ιρλανδία με τα γκάλοπ να δείχνουν μετέωρη Βουλή

Πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο

Δουβλίνο
Στις κοινοβουλευτικές κάλπες προσέρχονται οι Ιρλανδοί, για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το μνημόνιο πριν από τρία χρόνια, με τον πρωθυπουργό Έντνα Κέλι να διεκδικεί δεύτερη θητεία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν τα δύο μεγάλα πολιτικά μπλοκ να βρίσκονται σε ποσοστά κάτω από την αυτοδυναμία, προμηνύοντας ένα «μετέωρο» Κοινοβούλιο.

Οι κάλπες ανοίγουν την Παρασκευή στις επτά (ώρα Δουβλίνου, εννέα ώρα Αθήνας) και κλείνουν στις δέκα. Η καταμέτρηση θα ξεκίνησει το πρωί του Σαββάτου, οπότε και αναμένονται τα exit poll.

Η κατανομή των 158 εδρών του ιρλανδικού Κοινοβούλιου -το «Ντόιλ»- δεν γίνεται με απλή αναλογική, και για να είναι αυτοδύναμος (τουλάχιστον 79  έδρες) ένας συνασπισμός κομμάτων χρειάζεται αθροιστικά περίπου το 44% των ψήφων.

Στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, ο κυβερνών συνασπισμός Φίνε Γκάελ και Εργατικών εμφανίζεται μεν πρώτος αλλά αποδυναμωμένος και σε επίπεδα που δεν του επιτρέπουν να κυβερνήσει αυτοδύναμα – φτάνει μέχρι την περιοχή του 38%, κι αυτό στις ευνοϊκότερες δημοσκοπήσεις.

Ακόμη πιο αδύναμη είναι η εικόνα του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού Φιάνα Φάιλ, στο οποίο οι δημοσκοπήσεις επιτρέπουν ακόμη λιγότερο από ό,τι στην κυβέρνηση να ελπίζει σε σχηματισμό κυβέρνησης με τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων.

Έστω κι αν τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εμφανιστεί αρνητικά, αρκετοί θεωρούν πως, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ένα από τα ισχυρότερα ενδεχόμενα παραμένει ένας «Μεγάλος Συνασπισμός» -κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis