Home / Ελλάδα / Κάλεσμα για αντιμνημονιακό κίνημα από τον Π.Λαφαζάνη

Κάλεσμα για αντιμνημονιακό κίνημα από τον Π.Λαφαζάνη

Στην κοινωνική και πολιτική συγκρότηση ενός «ενωτικού κινήματος που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη» καλούν με δήλωσή τους που υπογράφουν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι εκπρόσωποι αριστερών συλλογικοτήτων.

Πρόκειται για τους: Αλέκο Βερναρδάκη (Κομμουνιστική Ανανέωση), Νίκο Γαλάνη (Παρέμβαση), Δημήτρη Κάβουρα (Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύταξη), Δημήτρη Καλτσώνη (Μαρξιστικός Σύλλογος ‘Γ.Κορδάτος’), Παναγιώτη Μαντά (ΔΗΚΚΙ), Αντώνη Νταβανέλο (ΔΕΑ), Ανδρέα Παγιάτσο (Ξεκίνημα), Σπύρο Σακελλαρόπουλο (ΑΡΑΝ), Δημήτρη Σαραφιανό (ΑΡΑΣ), Μαρία Σουάνη (Κομμουνιστικό Κίνημα Εργατικός Αγώνας), Θέμη Τζήμα (Δίκτυο Σοσιαλιστών) και Λάμπρο Χήτα (Πρωτοβουλία των 1.000).

Οι υπογράφοντες τη δήλωση η οποία φέρει τον τίτλο: «Όχι στο νέο μνημόνιο-κάλεσμα αγώνα και λαϊκής κινητοποίησης σε όλη τη χώρα» καλούν «στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου και μάλιστα από μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να καταργήσει τα δύο προηγούμενα, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία.

» Το νέο Μνημόνιο σημαίνει ακόμη περισσότερη λιτότητα, συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και διαιώνιση του καθεστώτος επιτροπείας της χώρας.

» Το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης.

» Σε όλη τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων ο λαός εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς και απαίτησε μία Ελλάδα ανεξάρτητη, δίκαιη, ανασυγκροτημένη, δημοκρατική και κυρίαρχη.

» Το μνημόνιο αυτό όπως και τα προηγούμενα, χρειάζεται να συναντήσει την ακόμα πιο πλατιά αγωνιστική αντίσταση μίας αλληλέγγυας και αποφασισμένης κοινωνίας. Αυτήν τη στιγμή επιβάλλεται να συνεχίσουμε στο δρόμο της 5ης Ιουλίου μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, με εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανασυγκροτημένη, κοινωνικά δίκαιη.

» Ο αγώνας ενάντια στο νέο Μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.

» Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

» Ο αγώνας που οδήγησε στον θρίαμβο του ‘Όχι’ της 5ης Ιουλίου συνεχίζεται και θα νικήσει.»

Στρατούλης: Δεν έχω εκλεγεί να ψηφίζω μνημόνια

«Δεν έχω εκλεγεί να ψηφίζω μνημόνια» δήλωσε ο τέως υπουργός Κοινωνικής ασφάλισης Δ.Στρατούλης προσερχόμενος στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έπρεπε να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο, έπρεπε να καταργήσει τα δύο προηγούμενα είπε η κ. Στρατούλης και πρόσθεσε: το πρόβλημα δεν είναι εάν υπάρχουν οι 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα το ψηφίσουν. Το πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις του μνημονίου στο λαό.

Λεουτσάκος: Μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ

Την απόσυρση της συμφωνίας ζητούν οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο Στάθης Λεουτσάκος στην ΕΡΤ.

«Η μάχη που δίνουμε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην κοίτη του» είπε ο βουλευτής και υποστήριξε ότι μόνο με αντιμνημονιακό πρόγραμμα έχει μέλλον το κόμμα.

Αναφερόμενος στη στάση των διαφωνούντων βουλευτών επισήμανε ότι αποτελούν την καρδιά και την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι αυτοί που ανακάλυψαν το κόμμα όταν έγινε κυβέρνηση. Μας ενδιαφέρει η πορεία της κυβέρνησης για να ανατρέψουμε τα μνημόνια, είπε ο κ. Λεουτσάκος.

Πετράκος: Να επιστρέψουμε στις προγραμματικές δεσμεύσεις

Παρατυπία χαρακτήρισε τυχόν προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ζητώντας «να γίνει δημοκρατικό συνέδριο για να επιστρέψουμε στις προγραμματικές δεσμεύσεις.»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε σε αντιμνημονιακή βάση και μεταλλάσσεται σε μνημονιακό κόμμα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι ώς ένα βαθμό το ίδιο είχε συμβεί και με τη ΝΔ.

«Το 2014 αυτό το μνημόνιο θα το ψήφιζαν;» διερωτήθηκε για την κυβερνητική πλειοψηφία ο Θανάσης Πετράκος.

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500018466#ref=latestarticles

About basilis progressive