Home / Διεθνή / Ιταλία: Παγίδα θανάτου ξενοδοχείο που θάφτηκε στο χιόνι μετά τον σεισμό

Ιταλία: Παγίδα θανάτου ξενοδοχείο που θάφτηκε στο χιόνι μετά τον σεισμό

Ρώμη
Για «αρκετούς νεκρούς» μιλούν τα σωστικά συνεργεία σε ξενοδοχείο στην ορεινή Φαριντόλα στην Ιταλία, το οποίο καταπλάκωσε χιονοστιβάδα από το το σερί σεισμών (άνω των 5 βαθμών) την Τετάρτη.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τρεις νεκροί, ωστόσο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, όπως εκείνες που επικαλείται το πρακτορείο Ansa, στο ξενοδοχείο διέμεναν 22 πελάτες. Άλλες αναφορές ανεβάζουν σε 30 όσους βρίσκονταν στο ξενοδοχείο, χωρίς να είναι σαφές πόσοι εξ αυτών είναι ακόμη ζωντανοί.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα Repubblica αναφέρει πως η χιονοστοιβάδα ήταν τέτοια που μετατόπισε τον ξενώνα κατά δέκα μέτρα.

Πλάνα των διασωστών από το εσωτερικό του ξενοδοχείου δείχνουν το χιόνι να έχει σπάσει πόρτες και παράθυρα και να έχει μπει στους εσωτερικούς χώρους.

Εντός της ημέρας αναμένεται με ελικόπτερο στην περιοχή ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Το ξενοδοχείο Rigopiano βρισκόταν στο βουνό Γκραν Σάσο της περιφέρειας Αμπρούτσο, μίας από τις τρεις που επλήγη από τις απανωτές σεισμικές δονήσεις.

Η περιοχή αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα από την σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, στην οποία προστέθηκαν την Τετάρτη τα ρίχτερ.

Το πρωί της Πέμπτης, αναφορές στα ιταλικά ΜΜΕ από τις ομάδες διάσωσης στο Γκραν Σάσο μιλούσαν για «αρκετούς νεκρούς» στο Rigopiano. H πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη, για αυτό και τα πρώτα συνεργεία έφτασαν μόλις τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, ενώ οι διασώστες μεταφέρονται στο σημείο με ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός άνδρα από κατάρρευση στο Τεραμάνο, ενώ άλλο ένα άτομο αγνοείται εξαιτίας άλλης χιονοστιβάδας στο Ακουιλάνο.

Γονάτισε η κεντρική Ιταλία από το σεισμό, το χιόνι και τις διακοπές ρεύματος

Η κατάσταση στις περιφέρειες του Μάρκε και ειδικά του Αμπρούτσο παραμένει την Πέμπτη απελπιστική από το συνδυασμό κακοκαιρίας και σεισμικών δονήσεων.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονταν μέχρι και την Πέμπτη, με δεκάδες ασθενέστερες δονήσεις να έχουν καταγραφεί μετά τα μεσάνυχτα.

Αρκετές κοινότητες είχαν ήδη αποκλειστεί από το χιόνι, πριν το σεισμό, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα είχαν καταγραφεί υπερχειλίσεις και πλημμύρες.

Η νύχτα προς Πέμπτη ήταν βασανιστική για χιλιάδες στο Αμπρούτσο: Πολλοί περνούν την Πέμπτη τη δεύτερη τους ημέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είχε διακοπεί σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές από τη νύχτα πριν το σεισμό.

Συγκεκριμένα, στο Αμπρούτσο το πρωί της Πέμπτης υπολογίζεται ότι 98.000 νοικοκυριά στο Αμπρούτσο δεν είχαν ρεύμα, όπως και άλλα 14.000 στο Μάρκε.

Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis