Home / Διεθνή / Ιταλία: Η διαφθορά «κλέβει» ετησίως 6 δισ. ευρώ από την Υγεία

Ιταλία: Η διαφθορά «κλέβει» ετησίως 6 δισ. ευρώ από την Υγεία

Αρχίζουν έλεγχοι

Ρώμη, Ιταλία
Η διαφθορά αφαιρεί κάθε χρόνο 6 δισ. ευρώ από το δημόσιο σύστημα υγείας της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας. Η έρευνα βασίσθηκε στην συνεργασία 151 διευθυντικών στελεχών του ιταλικού συστήματος Υγείας.

Παράλληλα, στοιχεία της κυβέρνησης τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα La Repubblica αποδεικνύουν ότι η διαφθορά, η αναποτελεσματική οργάνωση και συνολικά οι σπατάλες αφαιρούν κάθε χρόνο από τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους της δημόσιας περίθαλψης 23,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το σύστημα υγείας μας έχει γίνει αντικείμενο επιδρομών κάθε λογής ανθρώπων που ζουν στην παρανομία. Και σε περίοδο κρίσης είναι ένας τομέας που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον» δήλωσε ο Ραφαέλε Καντόνε, ειδικός επίτροπος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο οποίος ορίσθηκε από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

«Υπάρχει σίγουρα ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, τόσο σε ό,τι αφορά τις σπατάλες, όσο και τη σειρά των σκανδάλων που συνδέονται με την διαφθορά» επισήμανε.

Καταγγελίες πολιτών στην περιοχή του Σαλέρνο, στον ιταλικό Νότο, έφεραν την Τρίτη στο φως νέο σκάνδαλο: για να μπορέσουν να υποβληθούν σε εξετάσεις χωρίς να περιμένουν επί σειρά μηνών, ασθενείς αναγκάζονταν να «λαδώνουν» γιατρούς της νευρολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρούτζι Ντ’ Αραγκόνα.

Ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα ελέγχους σε όλα τα κατά τόπους ιατρεία του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας για να εξακριβώσουν αν όντως εφαρμόζονται αυστηρά νέα μέτρα και έλεγχοι για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis