Home / Διεθνή / Ισόβια για τον πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της Κίνας

Ισόβια για τον πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της Κίνας

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε την Πέμπτη η Κίνα τον ισχυρό πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας Ζου Γιονγκάνγκ, Ο 72χρονος Ζου, ο πιο υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς από το 1941 που το κομμουνιστικό κόμμα ανέλαβε την εξουσία, κρίθηκε ένοχος για διαρροή κρατικών απορρήτων και κατάχρηση εξουσίας. Η καταδίκη του εντάσσεται στη δέσμευση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταπολεμήσει τη διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα.

Ο Ζου, εις βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες τον Απρίλιο, δικάστηκε κεκλεισμένων των θυρών στις 22 Μαΐου στην πόλη Τιαντζίν. Παραδέχθηκε την ενοχή του και αποφάσισε να μην εφεσιβάλει την ετυμηγορία, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Πριν από την ανακοίνωση της καταδίκης με κατεπείγον τηλεγράφημα του πρακτορείου Νέα Κίνα, τίποτε δεν είχε διαρρεύσει για την ακροαματική διαδικασία.

«Αποδέχομαι τις κατηγορίες της εισαγγελίας και τα βασικά γεγονότα είναι σαφή. Αποδέχομαι την ενοχή μου και μετανοώ», δήλωσε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος με σκυμμένο το κεφάλι, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Πηγή με άμεση γνώση της κατάστασης δήλωσε στο Reuters πως ο Ζου φρουρούνταν από στρατιώτες και όχι από μέλη της Aστυνομίας την οποία διοικούσε. Γνωστός για τα κατάμαυρα μαλλιά του παρά την ηλικία του, το πρώην μεγάλο αφεντικό της Αστυνομίας εμφανίσθηκε με λευκή και πιο αραιή κόμη. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν το φθινόπωρο του 2013. «Ηταν συνεργάσιμος κατά τις ανακρίσεις», υποστήριξε η ίδια πηγή.

Τα φερόμενα εγκλήματα του Ζου έλαβαν χώρα στη διάρκεια δεκαετιών, στις περιόδους κατά τις οποίες είχε διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής της China National Petroleum Corporation (CNPC), επικεφαλής του κόμματος στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Σε κάυε περίπτωση, η έρευνα εις βάρος του συνιστά από μέρους του Σι παραβίαση της άγραφης συμφωνίας ότι μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου δεν ελέγχονται μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η σύζυγος και ο γιος του Ζου, οι οποίοι κατέθεσαν μέσω τηλεδιάσκεψης, πήραν 129 εκατ. γιουάν (20,78 εκατ. δολάρια) σε χρήματα και ιδιοκτησίες και στη συνέχεια το είπαν στον Ζου, αφού είχαν ήδη πάρει τις δωροδοκίες.

Στο δίκη κατέθεσε επίσης ο πρώην επικεφαλής της CNPC Τζιανγκ Τζιεμίν με την ιδιότητα του πρώην συνεργάτη του. Ο Τζιανγκ δικάστηκε τον Απρίλιο κατηγορούμενος για διαφθορά, όμως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η ποινή του. Μαζί με τον Λι Τσουντσένγκ, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία Σετσουάν, ο Τζιανγκ είχε πάρει οδηγίες από τον Ζου να συνεπικουρήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες άλλων, τους οποίους βοήθησαν έτσι να αποκτήσουν παρανόμως περίπου 2,14 δισ. γιουάν, διαπίστωσε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με άλλες πηγές του Reuters, ο Σι ήταν αποφασισμένος να παύσει τον Ζου επειδή προχωρούσε σε διορισμούς, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει την επιρροή του πριν από το 18ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 και κατά το οποίο ο Σι ανέλαβε την κομματική ηγεσία. Ο Ζου είχε επίσης δώσει εντολή για παρακολούθηση των τηλεφώνων κορυφαίων ηγετών.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500004188#ref=latestarticles

About basilis progressive