Home / Διεθνή / Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, γραμμή σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Ν.Κοτζιάς

Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, γραμμή σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Ν.Κοτζιάς

Τη σημασία των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι μολονότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με πολλά άλλα προβλήματα, «αυτό που θέλουμε κατά βάθος και αυτό που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία».

«Πιστεύουμε» τόνισε «ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας».

Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στους δεσμούς χιλιάδων ετών με το Ισραήλ, μέσω των κοινών αξιών και οραμάτων, αλλά και μέσω της κοινής ιστορικής μας πορείας, καθώς και της φιλίας που συνδέει τους δύο λαούς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις στο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναπτύξει σχέσεις σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια και την ενέργεια, μέχρι τον τουρισμό και την οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθηση, μετά από τις συζητήσεις που είχε χθες με τον Ισραηλινό βασικό σύμβουλο επί θεμάτων Οικονομίας και τον υπουργό Ενέργειας, «ότι υπάρχουν πολύ καλά σχέδια που θα υλοποιήσουμε μαζί, όχι μόνο για τη δική μας γενιά, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές».

Ο κ. Κοτζιάς, αύριο, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη, όπου θα έχει συνάντηση, στη Ραμάλα, με τον υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

πηγή απε μπε

About m bonsu