Home / Κόσμος / Ιράκ: Προς το Ραμάντι προωθείται ο στρατός

Ιράκ: Προς το Ραμάντι προωθείται ο στρατός

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν κάποια εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος στο δυτικό Ιράκ και προωθήθηκαν προς το Ραμάντι, μία εβδομάδα μετά την πτώση της πόλης αυτής στους τζιχαντιστές.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας και ένας φιλοκυβερνητικός μαχητής σουνιτικής φυλής από την περιοχή είπαν ότι, με τη βοήθεια σιιτικών πολιτοφυλακών, ανακατέλαβαν την πόλη Χουσάιμπα αλ Σαρκίγια η οποία απέχει 10 χιλιόμετρα ανατολικά του Ραμάντι.

Οι σιιτικές πολιτοφυλακές, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και οι φιλοκυβερνητικοί σουνίτες μαχητές εξαπέλυσαν αντεπίθεση το Σάββατο εναντίον των τζιχαντιστών οι οποίοι, μετά την κατάληψη του Ραμάντι, βάδιζαν εναντίον μιας σημαντικής στρατιωτικής βάσης της περιοχής.

«Σήμερα ανακτήσαμε τον έλεγχο της Χουσάιντα και καταστρώνουμε σχέδια για να απωθήσουμε περαιτέρω τους μαχητές του Ντάες», είπε ο Αμίρ αλ Φαχντάουι, ο ηγέτης μιας τοπικής φυλής, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Το ηθικό των μαχητών είναι υψηλό μετά την άφιξη ενισχύσεων και πυρομαχικών», πρόσθεσε.

Οι δύο πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς είπαν ότι αεροσκάφη βομβαρδίζουν θέσεις του ΙΚ στην απέναντι όχθη του ποταμού Ευφράτη, απ’ όπου οι τζιχαντιστές έβαλαν με οβίδες όλμων για να εμποδίσουν την προώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η πτώση του Ραμάντι, την περασμένη Κυριακή, ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα που έχουν δεχτεί οι ιρακινές δυνάμεις εδώ και έναν χρόνο και στάθηκε αφορμή να αμφισβητηθεί η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στις επιχειρήσεις που διεξάγουν εναντίον των τζιχαντιστών.


Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/956337/irak-pros-to-ramanti-prootheitai-o-stratos

About admin