Home / Διεθνή / Ινδονησία: Μικρή παράταση ζωής για τον γάλλο θανατοποινίτη

Ινδονησία: Μικρή παράταση ζωής για τον γάλλο θανατοποινίτη

Μία μικρή παράταση ζωής παίρνει ο γάλλος Σερζ Ατλαουί, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για εμπόριο ναρκωτικών στην Ινδονησία. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας της Τζακάρτα τη Δευτέρα, ο Ατλαουί δεν θα εκτελεστεί κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο ολοκληρώνεται στις 17 Ιουλίου.

Νωρίτερα, δικαστήριο της Ινδονησίας είχε απορρίψει την τελευταία προσπάθεια του 51χρονου Σερζ Ατλαουί να ακυρωθεί η θανατική ποινή του, φέρνοντας πιο κοντά το άσχημο τέλος στο δράμα που είχε προκαλέσει διπλωματικό οργή από την ΕΕ σε βάρος της Τζακάρτα.

Ο Ατλαουί είναι ο τελευταίος από τους αρχικά δέκα ξένους θανατοποινίτες που είχαν βρεθεί στα διεθνή πρωτοσέλιδα – οι οκτώ εκτελέστηκαν τον Απρίλιο, ενώ σε έναν είχε δοθεί χάρη.

Το δικαστήριο αρνήθηκε, όπως ζητούσαν οι συνήγοροι του Ατλαουί, να ανατρέψει την προεδρική απόφαση που είχε αρνηθεί απονομή χάριτος στον Γάλλο.

Η απονομή χάριτος αποτελεί αρμοδιότητα μόνο του προέδρου, ανέφερε στην απόφασή του το δικαστήριο. Οι συνήγοροι του Ατλαουί ανέφεραν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και θα εξαντλήσουν κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο για να αποτρέψουν την εκτέλεση του 51χρονου.

Ο Ατλαουί είχε συλληφθεί το 2005 για το ρόλο του σε εργαστήριο παραγωγής ecstasy έξω από την Τζακάρτα.

Το Παρίσι έχει δραστηριοποιηθεί για να ακυρωθεί η καταδίκη του Ατλαουί, βάσει της αντίθεσής του γενικά στη θανατική ποινή. Σε ένα από τα σκληρά μηνύματα απέναντι στην Τζακάρτα, ο γάλλος ΥΠΕΞ είχε καταδικάσει σε μήνυμά του προς τον ινδονησιανό ομόλογό του τις «σοβαρότατες δυσλειτουργίες στη Δικαιοσύνη της Ινδονησίας».

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500006562#ref=latestarticles

About basilis progressive