Home / Διεθνή / Ιαπωνία: Κλέφτες «σήκωσαν» από ΑΤΜ 13 εκατ. δολάρια σε τρεις ώρες

Ιαπωνία: Κλέφτες «σήκωσαν» από ΑΤΜ 13 εκατ. δολάρια σε τρεις ώρες

Η συμμορία των… 100

Τουλάχιστον 100 κλέφτες «σκούπισαν» 12,7 εκατ. δολάρια από 1.440 ΑΤΜ σε όλη την Ιαπωνία μέσα σε τρεις ώρες. Η αστυνομία πιστεύει ότι η «επιχείρηση» είναι έργο διεθνούς, σπείρας και ότι οι κλέφτες έχουν ήδη αναχωρήσει από την χώρα.

Κάνοντας χρήση παραποιημένων πιστωτικών καρτών πελατών της τράπεζας Standard της Νότιας Αφρικής οι κλέφτες «τράβηξαν» από κάθε ταμειακή μηχανή 100.000 γεν (913 δολάρια) -το ανώτατο ποσό ανάληψης.

Συνολικά μετρήθηκαν 14.000 παρόμοιες αναλήψεις από λογαριασμούς τους οποίους η σπείρα είχε στοχεύσει προηγουμένως μέσα σε τρεις ώρες.

Η νοτιοαφρικανική τράπεζα υπολόγισε «πρόχειρα» την κλοπή σε 19,25 εκατ. δολάρια και διαβεβαίωσε τα θύματα – πελάτες της ότι θα καλύψει πλήρως τους λογαριασμούς τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πολυεθνικές σπείρες κατορθώνουν και ξαφρίζουν μεγάλα ποσά από ταμειακές μηχανές, είναι όμως η πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο ποσό αποσύρθηκε σχεδόν ταυτόχρονα, σε τόσο μικρό διάστημα και μάλιστα σε μια πολη.

Τραπεζικές πήγες στη Ζυρίχη αναφέρουν ότι σύμφωνα με πρόχειρη καταμέτρηση την διετία 2012 και 2013 κλέφτες, χρησιμοποιώντας κλεμμένες πιστωικές κάρτες απέσυραν συνολικά 41 δισ. δολάρια σε 26 χώρες.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis