Home / Ειδήσεις / Θεμελιώδης στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Βουλγαρίας

Θεμελιώδης στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Βουλγαρίας

Τον στρατηγικό χαρακτήρα της σχέσης των δύο χωρών τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Νίκος Κοτζιάς και Ντάνιελ Μίτοφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που διαδέχτηκε την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και τη διευρυμένη σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αιχμή του δόρατος η συνεργασία Ελλάδας Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα και κυρίως στον κάθετο νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και δυτικά, μέσω της Σερβίας, με τη Δυτική Ευρώπη. Ένα έργο τεράστιας σημασίας και για τις δύο χώρες, που, όπως τόνισαν αμφότεροι οι υπουργοί, θα εξασφαλίσει φθηνότερο φυσικό αέριο, καθώς αυτό θα προέρχεται από διάφορες πηγές καταργώντας την εξάρτηση από μία, προσδίδοντας ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα στις δύο χώρες, ενώ θα είναι, μεταξύ άλλων, και προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο θέμα της πολιτικής επίλυσης στη Συρία, αφού από αυτό εξαρτάται και το προσφυγικό ζήτημα, για το οποίο συμφωνήθηκε η κοινή δράση και αντιμετώπισή του, ως χώρες-πύλες διόδου.

About m bonsu