Home / Ειδήσεις / «Θα χρειαστούν μήνες» για την πλήρη λειτουργία του αεροδρομίου Ζάβεντεμ

«Θα χρειαστούν μήνες» για την πλήρη λειτουργία του αεροδρομίου Ζάβεντεμ

Δοκιμή «αυτοσχέδιας» ζώνης check-in

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Το διεθνές αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ, στόχος των τρομοκρατών στον εφιάλτη της 22ας Μαρτίου, ενδέχεται να ανοίξει το νωρίτερο την Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές του αερολιμένα. Την ίδια στιγμή, στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Βελγίου ελήφθησαν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου ανακοίνωσε ότι εφόσον κριθεί ότι πληρούνται όλες οι προδιαγραφές, το αεροδρόμιο μπορεί να ανοίξει το νωρίτερο την Τετάρτη, αλλά μόνο στο 20% των δυνατοτήτων του.

Σήμερα, Τρίτη, άρχισε η δοκιμή μιας «αυτοσχέδιας» ζώνης check-in που θα μπορούσε να επιτρέψει  περιορισμένη επαναλειτουργία των επιβατικών πτήσεων τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου.

Μία προσωρινή δομή στήθηκε για να παρακαμφθεί η αίθουσα αναχωρήσεων, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη.

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ένας έλεγχος για να δούμε αν όλες οι διαδικασίες μας βρίσκονται σε λειτουργία» ανέφερε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Αρχικά μόνον λίγες πτήσεις του βελγικού αερομεταφορέα Brussels Airlines, που ανήκει εν μέρει στη γερμανική Lufthansa, θα επιτραπεί να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο BSC.

Μόλις αποκατασταθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η λειτουργία του αεροδρομίου θα προσκληθούν να προωθήσουν τα προγράμματά τους πτήσεων κι άλλες αεροπορικές εταιρείες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου των Βρυξελλών Αρνό Φάιστ προβλέπει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη βελγική οικονομική εφημερίδα L’Echo μερική επανάληψη της δραστηριότητας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στην καλύτερη περίπτωση την Τετάρτη, αναφέροντας ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του αεροδρομίου στο 100% των δυνατοτήτων του μπορεί να χρειαστεί μήνες.

Εν τω μεταξύ, το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Βελγίου έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, αλλά διατήρησε το επίπεδο του συναγερμού στο τρία της τετραβάθμιας κλίμακας, δήλωσε εκπρόσωπός του, αρνούμενη τις πληροφορίες ότι το επίπεδο του συναγερμού για τη Βουλή αυξήθηκε επισήμως.

«Μας είπαν να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας» σημείωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ωστόσο ότι το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια του κτιρίου παραμένει στο τρία.

Το Βέλγιο μείωσε το επίπεδο του συναγερμού σε όλη τη χώρα στο τρία την περασμένη εβδομάδα έπειτα από σειρά συλλήψεων υπόπτων μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis