Home / Ειδήσεις / Θα καταγράφονται όσοι «σπάνε» χαρτονομίσματα των 500 ευρώ

Θα καταγράφονται όσοι «σπάνε» χαρτονομίσματα των 500 ευρώ

Για να μη γίνεται ξέπλυμα χρήματος

Αθήνα
Στην πλήρη καταγραφή των στοιχείων όσων ανταλλάσσουν στα γκισέ χαρτονομίσματα των πεντακοσίων ευρώ θα προχωρούν οι τράπεζες, σύμφωνα με εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Στόχος είναι η προληπτική εποπτεία για ξέπλυμα χρήματος, που φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από κάποιες κινήσεις ανταλλαγής χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας.

Με δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ ανακοίνωσε προ ημερών την πρόθεσή της να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, χωρίς πάντως να έχει δημοσιοποιήσει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η δήλωση Ντράγκι έστειλε πολλούς πολίτες στα γκισέ προκειμένου να αλλάξουν τα χαρτονομίσματα που είχαν στην κατοχή τους με μικρότερης αξίας.

Ήδη οι τράπεζες εισπράττουν μέση προμήθεια 1,5%, προκειμένου να μετατρέψουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σε άλλα μικρότερης αξίας. Για την ανταλλαγή ενός τραπεζογραμματίου 500 ευρώ με άλλα μικρότερης αξίας, η επιβάρυνση φθάνει τα 5 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική προμήθεια δεν ξεπερνάει τα 200 ή 250 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα. Η προμήθεια εισπράττεται όταν κάποιος ανταλλάξει ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ με άλλα, των 20 ή των 50, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση που τα χρήματα κατατεθούν σε λογαριασμό, δεν υπάρχει προμήθεια. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, δικαιολογούν την προμήθεια που εισπράττουν επικαλούμενες το διαχειριστικό κόστος, καθώς για την τροφοδοσία των καταστημάτων με χαρτονομίσματα μικρής αξίας είναι υψηλό.

Μετά τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων από τις αρχές του 2015, υπολογίζεται πως τα χρήματα που μεταφέρθηκαν σε «στρώματα» και θυρίδες, υπολογίζονται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στη χώρα μας πολλοί έχουν επιλέξει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς βολεύουν στη μεταφορά αλλά και στη φύλαξη. Μόλις 20 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ. Εκατό χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 50.000 ευρώ, που, αν τα διατηρούσε κάποιος σε χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, θα είχε 1.000 χαρτονομίσματα.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis