Home / Ελλάδα / «Θέλουμε πίσω τις δουλειές μας» δηλώνουν οι μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική

«Θέλουμε πίσω τις δουλειές μας» δηλώνουν οι μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική

Περισσότεροι από 40 μεταλλωρύχοι από τα μεταλλεία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής έχουν κατασκηνώσει από το πρωί έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη λεωφόρο Μεσογείων, απαιτώντας να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν την επαναλειτουργία των έργων στην Ολυμπιάδα, το Μαντέμ-Λάκκο, και τις Σκουριές.

Νωρίς το πρωί, αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ η οποία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα τη νέα απόφαση του ΣτΕ, όπου προσέφυγε εκ νέου η εταιρία, προκειμένου να γίνει άρση της υπουργικής απόφασης για παύση εργασιών.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν  ότι ύστερα από την «αυθαίρετη», όπως την χαρακτήρισαν, υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού ΠΑΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη, μία ημέρα πριν την παραίτηση της κυβέρνησης, έγινε ανάκληση των εγκρίσεων των τεχνικών μελετών, 700 άτομα οδηγήθηκαν σε απόλυση από την εταιρία, 1.200 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες, ενώ μόλις 100 άτομα παραμένουν επιτόπου για την επίβλεψη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μεταλλωρύχο, οι οποίοι έφθασαν στην Αθήνα με μισθωμένο όχημα από τα σωματεία τους, φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρώην υπουργού, χτυπώντας τα κράνη τους στο έδαφος, έχοντας κρεμάσει μαύρες σημαίες στα επτά μπλε αντίσκηνα και πανό στο οποίο αναγράφεται «Ήρθαμε Αθήνα για την ευημερία. Είμαστε εργαζόμενοι από τα μεταλλεία» ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημά τους.

«Μας έκλεψαν τη δουλειά», ο έφορος του σωματείου υπογείων στοών Ηρακλής Ζάμπρας. «Απαιτούμε να ξανανοίξουν τα μεταλλεία». «Το ΣτΕ έχει, ήδη, γνωμοδοτήσει θετικά σε σχέση με τη μέθοδο flash melting, η οποία χρησιμοποιείται και δεν συντρέχει κανένας λόγος για την παύση των εργασιών» προσθέτει.

Μάλιστα, σε σχέση με τις καταγγελίες για περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή, ο κ. Ζάμπρας αναφέρει: «Υπάρχουν 11 αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς επίσης είναι εξασφαλισμένα κονδύλια ύψους 50 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αποκατάσταση». Σε σχέση με τα όσα τούς προσάπτουν περί υστεροβουλίας επισημαίνει: «Εμείς δεν είμαστε κάτοικοι Χαλκιδικής; Δεν ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας; Θέλουμε να δηλητηριαστούν τα παιδιά μας;».

Ο ταμίας του σωματείου και μέλος του Εργατικού Κέντρου, Πέτρος Πέργολης, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι «βλέπουν» καθαρά πολιτική σκοπιμότητα εκ μέρους της παραιτηθείσας κυβέρνησης, πίσω από την ανάκληση των τεχνικών μελετών και ζητούν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση την επαναλειτουργία των μεταλλείων, τα οποία προσφέρουν 2.000 άμεσες και 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και 48 εκατ. ευρώ έσοδα στα κρατικά ταμεία, ετησίως.

About totritomati