Home / Ειδήσεις / Θέατρο και Stand-up Science στη Βραδιά του Ερευνητή από νέους επιστήμονες

Θέατρο και Stand-up Science στη Βραδιά του Ερευνητή από νέους επιστήμονες

Νέοι επιστήμονες με ταλέντο βγάζουν την επιστημονική γνώση από τα εργαστήρια και τις σχολικές τάξεις και τη φέρνουν, με όχημα το θεατρικό σανίδι, σε επαφή με το ευρύ κοινό και κυρίως τους νέους. Η ομάδα Science Reactors που δρα τα τελευταία τρία χρόνια και έχει στόχο την επικοινωνία της Επιστήμης, συμμετέχει με δύο δραστηριότητες, με μία θεατρική παράσταση και το Stand-up Science, στις εκδηλώσεις για τη Βραδιά του Ερευνητή στις 25 Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι ηθοποιοί, όπως ξεκεθαρίζουν οι ίδιοι, αλλά επιστήμονες που πιστεύουν, ότι «η επιστήμη δεν είναι για λίγους» και πως πρέπει να είναι προσιτή ακόμη και σε όσους δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο.

«Πολλές φορές ως slogan/σύνθημα έχουμε χρησιμοποιήσει τη φράση «η Επιστήμη είναι ζωή». Το χιούμορ είναι μέρος της ζωή μας και ζωοδότης μας. Οπότε, γιατί να μην τολμήσουμε έναν τέτοιο συνδυασμό όταν τα τελευταία χρόνια η διάδοση και η επικοινωνία της Επιστήμης στο ευρύ κοινό έχει πάρει ψυχαγωγικό χαρακτήρα;

Διαγωνισμός famelab, Athens & Thessaloniki Science Festivals, Βραδιά του Ερευνητή, επιστημονικό θέατρο κ.α. Στην εποχή της επιστημονικής εξωστρέφειας, οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές μοιράζονται πλέον πιο πρόθυμα τον ενθουσιασμό τους με τους μη «μυημένους», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σκεπτικό του εγχειρήματος η Ελένη Γραμματικοπούλου, ειδικός στην Επικοινωνία της Επιστήμης, στην οποία ανήκουν η ιδέα, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των Science Reactors. Συγρόνως, είναι μέλος της ομάδας σχεδιασμού και διοργάνωσης της Βραδιάς του Ερευνητή 2015. «Μπορούμε να απενοχοποιήσουμε τη «σοβαροφάνεια» της Επιστήμης; Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Ποιος θα περίμενε ότι η Επιστήμη μπορεί να είναι και «ξεκαρδιστική»; Σε μια προσπάθεια να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα αυτά δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors» συνεχίζει η κ. Γραμματικοπούλου, που υπογραμμίζει την πολύτιμη βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια του σκηνοθέτη Κώστα Βρεττού.

Στη μεγάλη κεντρική εκδήλωση που θα γίνει για τη Βραδιά του Ερευνητή, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στις 25 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί από την ομάδα το Stand- up Science μια μίξη Επιστήμης με κωμωδία, στα πρότυπα του Stand-up comedy.

About Panos Dreamer