Home / Επιστήμη-Τεχνολογία / Η Apple θα πληρώσει πρόστιμο 450 εκατ. δολάρια για υπερτιμολόγηση e-book

Η Apple θα πληρώσει πρόστιμο 450 εκατ. δολάρια για υπερτιμολόγηση e-book

Απορρίφθηκε η έφεση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε έφεση της Apple και δεν θα εκδικάσει υπόθεση υπερτιμολόγησης ηλεκτρονικών βιβλίων, με αποτέλεσμα η εταιρεία να είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τα 450 εκατ. δολάρια του αρχικού συμβιβασμού, το 2014.

Η Apple είχε καταθέσει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο τον περασμένο Οκτώβριο, με την ελπίδα ότι θα ανατρέψει τον συμβιβασμό των 450 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του 2014, η Apple οφείλει 400 εκατ. δολάρια σε καταναλωτές e-book, 30 εκατ. δολάρια σε νομικά έξοδα, και το υπόλοιπα 20 εκατομμύρια στα κράτη που συμμετέχουν στη μήνυση.

Τον Ιούλιο του 2013 η δικαστής Ντενίζ Κοτ αποφάσισε ότι η Apple συνωμότησε με εκδότες για να διογκώσει τεχνητά τις τιμές των e-book.

Για την έναρξη λειτουργίας του iBookstore, η Apple και οι εκδότες επέλεξαν να στραφούν στο μοντέλο τιμολόγησης του «πρακτορείου», όπου εκδότες ελέγχουν τις τιμές των βιβλίων και εμποδίζουν μεταπωλητές, όπως η Amazon, να προσφέρουν χαμηλότερες από αυτές τις τιμές.

Η επακόλουθη αύξηση των τιμών των e-book οδήγησε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Από τότε η κατάσταση έχει ξαναγυρίσει στο «χονδρικό μοντέλο», που προτιμάται από την Amazon, και το οποίο επιτρέπει στους μεταπωλητές να καθορίζουν τιμές ακόμα και κάτω του κόστους, εφόσον το επιλέξουν.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis