Home / Επιστήμη / Η τεστοστερόνη βελτιώνει την σεξουαλική ικανότητα των ηλικιωμένων

Η τεστοστερόνη βελτιώνει την σεξουαλική ικανότητα των ηλικιωμένων

Προκαταρκτικά στοιχεία

Πενσυλβάνια
Η θεραπεία τεστοστερόνης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την σεξουαλική διάθεση και την στύση των ανδρών μετά τα 65, όχι όμως εξίσου την γενικότερη ζωτικότητά τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Ως γνωστόν, το επίπεδο της τεστοστερόνης μειώνεται με την ηλικία και αυτό έχει σχετιστεί με μείωση της ενεργητικότητας, της κινητικότητας και της σεξουαλικότητας του άνδρα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής «Πέρελμαν» του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Σνάϊντερ, πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή σε 790 άνδρες, που είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (κάτω από 275 νανογραμμάρια ανά δεκάλιτρο αίματος), χαμηλή διάθεση για σεξ και ενδιαφέρον για τη ζωή γενικότερα, καθώς και δυσκολία να ανέβουν σκάλες. Εξαιρέθηκαν όσοι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο προστάτη ή καρδιοπάθεια.

Οι άνδρες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες: η μία άλοιφε καθημερινά στους ώμους γέλη τεστοστερόνης και η άλλη ομάδα μία παρόμοια ψευδογέλη (εικονικό φάρμακο). Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας -που σχεδιάσθηκε έτσι ώστε να αυξάνει την τεστοστερόνη στα επίπεδα ενός άνδρα 19 έως 40 ετών- αξιολογήθηκε σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε ασαφή συμπεράσματα, η νέα έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα (έγινε σε 12 ιατρικά κέντρα με τη συνεργασία του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ), επιβεβαιώνει ότι η θεραπεία τεστοστερόνης μπορεί να ασκήσει κλινικά σημαντική επίδραση στους άνδρες τρίτης ηλικίας.

Η θεραπεία βελτίωσε τη σεξουαλική επιθυμία και την ικανότητα στύσης, αύξησε την απόσταση που μπορούσε να περπατήσει κάποιος, ενώ μετρίασε τα συμπτώματα κατάθλιψης και γενικότερα «έφτιαξε» τη διάθεση των περισσοτέρων συμμετεχόντων στην έρευνα. Η βελτίωση όμως ήταν σχετικά μέτρια και έτεινε να μειώνεται περαιτέρω με το πέρασμα του χρόνου.

«Για πρώτη φορά δείξαμε ότι όντως η θεραπεία τεστοστερόνης επιφέρει κάποια οφέλη στους άνδρες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης», σχολιάζει ο Δρ Σνάϊντερ.

Όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες, οι ερευνητές σημειώνουν ότι θα πρέπει να γίνει άλλη μελέτη σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει ζητήσει από τους κατασκευαστές σκευασμάτων τεστοστερόνης να διεξάγουν κλινική έρευνα που ήδη σχεδιάζεται.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Τζόελ Φινκελστάιν, σχολιάζοντας την μελέτη υπογραμμίζει ότι «η τεστοστερόνη δεν είναι πανάκεια» και καλεί τους άνδρες να είναι επιφυλακτικοί, ωσότου υπάρξει σαφής απάντηση για τους τυχόν κινδύνους σε βάθος χρόνου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

About Vassilis Batzis