Home / Ειδήσεις / Η στάση των ξένων ηγετών στην ελληνική κρίση

Η στάση των ξένων ηγετών στην ελληνική κρίση

Το σφυροκόπημα το οποίο δέχθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην χαρακτηρισθείσα «ιστορική» παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ευρωβουλευτές που δεν εμφορούνται από αντιευρωπαϊκά αισθήματα και άρα δεν τον (καλο)βλέπουν ως εν δυνάμει ανατροπέα της ευρωζώνης ή και της ΕΕ στο σύνολό της δεν πρέπει να συνιστά έκπληξη. Αυστηρή θέση έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα με αφορμή ασφαλώς τους χειρισμούς διευθέτησης της κρίσης το τελευταίο πεντάμηνο άσκησε η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαίων ηγετών κρατών και κυβερνήσεων.

Ελλάς – Ιταλία – Γαλλία συμμαχία

Για την ακρίβεια, οι ηγέτες μόνο τριών χωρών παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης συναινετικοί για την εξεύρεση λύσης με παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ: οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου. Σημειωτέον ότι δεν μιλάμε για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Διότι ακόμη και στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί αμέσως μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής τάχθηκε υπέρ του Grexit – αν και την περασμένη Πέμπτη ανακάλεσε αντιλαμβανόμενος ενδεχομένως ότι έπεσαν… λυτοί και δεμένοι (συμπεριλαμβανομένων των υπερατλαντικών φίλων του) στους ιθύνοντες του Βερολίνου και των Βρυξελλών για την υπογραφή συμφωνίας.

Ενώ λοιπόν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βάλθηκε τις εφιαλτικά δύσκολες αυτές στιγμές για την Ελλάδα να επιβεβαιώσει το παλαιό σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία», ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όχι μόνο τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ αλλά έκαναν ευθέως λόγο και για την ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, στηρίζοντας το βασικό αντιστάθμισμα της κυβέρνησης της Αθήνας στα σκληρά μέτρα που αδιαμφισβήτητα θα προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Οργή για το «Οχι»

Μετά το συντριπτικό «Οχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, πολλοί εταίροι εξεμάνησαν και εκφράστηκαν με ιδιαίτερα σκληρά λόγια. Κάποιοι είχαν τη γενναιότητα να ταχθούν και υπέρ του Grexit, παρά το γεγονός ότι οι χώρες τους κατέχουν περίπου το 75% του ελληνικού χρέους και σίγουρα θα καταγράψουν σημαντικές απώλειες από μια ελληνική στάση πληρωμών και περιθωριοποίηση της χώρας.

Αυστηρότεροι έναντι της Ελλάδας εμφανίστηκαν οι ηγέτες κεντροδεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων, ενώ οι ηγέτες της (κεντροαριστερής) αντιπολίτευσης στις χώρες αυτές κράτησαν εκ διαμέτρου αντίθετη στάση. Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο είπε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με παιδικό παραμύθι για νεράιδες», προσθέτοντας ότι αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ «η Πορτογαλία δεν θα ήταν η επόμενη στη λίστα».
Αντίθετα, ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Αντόνιο Κόστα παρατήρησε ότι «δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που απέτυχε η λιτότητα αλλά και στην Πορτογαλία», τονίζοντας πως «πρέπει να γυρίσουμε τη σελίδα της λιτότητας δίχως να θέτουμε εν αμφιβόλω τη συμμετοχή στο ευρώ».

Αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδας κράτησαν και οι ηγέτες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής ανεξαρτήτως ιδεολογικών τοποθετήσεων. Η ανεξάρτητη λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε εκτίμησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ώθησε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά των μεταρρυθμίσεων που θα σταθεροποιούσαν τα δημοσιονομικά της χώρας», ενώ ο Σοσιαλδημοκράτης σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει κανέναν λόγο να δώσει χρήματα για τους μισθούς και τις συντάξεις των άλλων».

Πολύ επιθετική στάση κράτησε και ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε που αναρωτήθηκε «μήπως οι Ελληνες ψηφίζοντας νόμισαν ότι θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών για να τους ρωτήσουμε αν τους εξυπηρετεί κάτι διαφορετικό;».

Μετριοπαθέστερες φωνές

Αντίθετα, ο επίσης συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, φοβούμενος ίσως ότι ένα Grexit θα πυροδοτούσε επιθέσεις (και) στην ισπανική αγορά ομολόγων λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή γενικών εκλογών, ξεκαθάρισε πως «η Μαδρίτη δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» και πως «η Ελλάδα διατηρεί απολύτως το δικαίωμα να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης».

Ακόμη πιο συναινετικός προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο κεντρώος υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν: «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναληφθούν» δήλωσε την περασμένη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «εκείνο που πρέπει να εγγυηθούμε τώρα (σ.σ.: μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων) είναι η ασφάλεια του ελληνικού λαού και η επιστροφή της χώρας στην οικονομική σταθερότητα».

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι σε ορισμένες χώρες παρατηρείται διάσταση απόψεων μεταξύ κορυφαίων στελεχών των κυβερνήσεων. Κλασικό παράδειγμα η Γερμανία, όπου ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αναλάβει τον ρόλο του «κακού μπάτσου», ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται όχι βέβαια σαν «καλός μπάτσος», αλλά σαφώς πιο διαλλακτική και συνεννοήσιμη.

Στην Αυστρία, επίσης, την ώρα που ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν χαρακτήριζε «άχρηστες» τις προτάσεις για περαιτέρω μείωση των κατώτατων συντάξεων των Ελλήνων, τονίζοντας ότι σαφής στόχος της κυβέρνησής του είναι «ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα και η κοινωνική ασφάλισή τους», ο υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωνε ότι «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει την Επιτροπή και τη ζώνη του ευρώ» και ότι «ένα Grexit είναι αναπότρεπτο, η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει πάραυτα να εγκαταλείψει το ευρώ». Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι ο Φάιμαν είναι πρόεδρος των αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, ενώ ο Σέλινγκ είναι μέλος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας.

Εδώ θα παρατηρούσε κάποιος ότι στη Γερμανία υπάρχει και η αυστηρότατη φωνή του αντικαγκελαρίου Σίγκμαρ Γκάμπριελ που, αν και Σοσιαλδημοκράτης, παίζει τον ρόλο του «πολύ, μα πολύ κακού μπάτσου». Πρόκειται για άλλη μία εξαιρετική ιδιομορφία της νέας γερμανικής τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη.

Οι εκτός Ευρώπης

Στους μη ευρωπαίους ηγέτες που απεφάνθησαν για την ελληνική κρίση μπορούμε κάλλιστα να εντάξουμε τον Ντέιβιντ Κάμερον όχι μόνο επειδή ανέκαθεν οι Βρετανοί θεωρούσαν μικρότερη την απόσταση στον Ατλαντικό που τους χωρίζει από την αμερικανική ήπειρο από τα Στενά της Μάγχης που τους χωρίζουν από την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και επειδή ο βρετανός πρωθυπουργός επανεκλέχθηκε υποσχόμενος στους συμπατριώτες του ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ.

Με αφορμή λοιπόν την κορύφωση της ελληνικής κρίσης ο Κάμερον θέλησε να διαβεβαιώσει τους Βρετανούς ότι φροντίζει ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες για αυτούς. «Συνεχίζουμε να πράττουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε την οικονομική ασφάλειά μας» δήλωσε πρόσφατα ο Κάμερον, έχοντας μάλλον κατά νου και τις προειδοποιήσεις της Ενωσης Βρετανών Βιομηχάνων να μη διεξαγάγει το δημοψήφισμα διότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα ήταν περιττό να σημειώσει κανείς τον συναινετικό ρόλο που διαδραμάτισε αναφανδόν – πιθανότατα και εν κρυπτώ – η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα όχι μόνο την τελευταία εβδομάδα αλλά από την αρχή των διαπραγματεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο υπουργός Οικονομικών ταξίδεψε στην Ευρώπη για απευθείας συνομιλίες με τους ευρωπαίους ηγέτες μεταφέροντας το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση της ευρωζώνης ως έχει για λόγους και οικονομικούς και γεωπολιτικούς.
Αποστάσεις από την ελληνική κρίση κράτησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πάντως δεν παρέλειπε να εκφράζει με κάθε ευκαιρία το ενδιαφέρον του για τους Ελληνες «να βρουν μια συμβιβαστική λύση με τους δανειστές τους που θα συμβάλει στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας στη χώρα».

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θύμισε τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η πόρτα εισόδου για εμάς στην Ευρώπη». Είναι πλέον βέβαιο ότι το Πεκίνο έχει ασκήσει διακριτικά πιέσεις για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση που θα διατηρήσει ανοιχτή την πόρτα αυτή.

«Στην Ιαπωνία το μάθημα που παίρνουν από την ελληνική κρίση είναι ότι πρέπει να συνεχίσουν να δαπανούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη» ανέφερε σε εκτενές ρεπορτάζ του το Reuters. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας Ακίρα Αμάρι: «Η Ελλάδα αύξησε τους φόρους και μείωσε τις δαπάνες και το αποτέλεσμα ήταν να μειώνονται τα φορολογικά έσοδα για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Η Ελλάδα έκανε ό,τι νόμισε αναγκαίο για να ξεπεράσει την κρίση. Στην πραγματικότητα αυτό που κατάφερε ήταν να υποφέρει περισσότερο καθώς βυθιζόταν η οικονομία της». Τέλος, είναι γνωστός ο ενθουσιασμός που ξεσήκωσε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Υπενθυμίζεται η δήλωση της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ότι «ο ελληνικός λαός είπε “Οχι” στους ταπεινωτικούς όρους που του έθεσαν για να αναδιαρθρώσουν το εξωτερικό χρέος της χώρας» και η δήλωση του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο για τη «γενναία πολιτική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα».

Πηγή:http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=721279

About Panos Dreamer