Home / Διάφορα / Η σοφίτα που έκρυβε έναν αυθεντικό Πικάσο αξίας 160 εκατ. ευρώ

Η σοφίτα που έκρυβε έναν αυθεντικό Πικάσο αξίας 160 εκατ. ευρώ

Ο Ντόμινικ Κάρι μάλλον δεν θα χρειαστεί να δουλέψει ποτέ ξανά.

Κι αυτό γιατί τα κέρδη που θα του αποφέρει η πώληση ενός πίνακα του Πάμπλο Πικάσο που ανακάλυψε στη σοφίτα του μάλλον θα του αρκούν για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο 58χρονος Κάρι κι ο γιος του πριν από λίγο καιρό τακτοποιούσαν τη σοφίτα του σπιτιού τους στο Φάιφ της Σκωτίας. Ξαφνικά είδαν κάτι τυλιγμένο με ρούχα και ανοίγοντάς το ανακάλυψαν έναν πίνακα.

«Αναρωτηθήκαμε “τι στο διάολο είναι τούτο;”» και αρχίσαμε κι οι δυο μας να γελάμε, σε μια άκρως σουρεαλιστική στιγμή», λέει ο Κάρι.

Κι όμως, ήταν αλήθεια: ήταν ένας αυθεντικός πίνακας του Πικάσο. Το πώς βρέθηκε εκεί είναι μια ιστορία που έχει τις ρίζες της στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η μητέρα του Κάρι, Ανέτ, όταν ήταν 19 χρόνων, το 1957, πήγε ένα ταξίδι στην Πολωνία. Εκεί, γνώρισε έναν νεαρό Ρώσο στρατιώτη, τον Νικολάι Βλαντιμίροβιτς. Τα δυο παιδιά ερωτεύτηκαν και πέρασαν όλο το καλοκαίρι μαζί.

Όταν η Ανέτ επέστρεψε στην πατρίδα της, διαπίστωσε πως ήταν έγκυος. Αφού γέννησε τον μικρό Ντόμινικ, ανακοίνωσε το νέο στον Νικολάι με τον οποίον διατηρούσαν αλληλογραφία.

Σε μια από τις ελάχιστες φορές που κατάφεραν να βρεθούνε από κοντά για λίγες ημέρες, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Ρώσος, γνωρίζοντας πως δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει το Σιδηρούν Παραπέτασμα και να ταξιδέψει στη Δύση, έδωσε στην Ανέτ τον πίνακα λέγοντας της πως «αυτός ο πίνακας θα σε βοηθήσει να μεγαλώσεις το παιδί μας».

Η Ανέτ δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα λεγόμενα του Νικολάι («καθώς η μητέρα μου δεν γνώριζε απολύτως τίποτα από μοντέρνα τέχνη», προσθέτει ο Ντόμινικ) και καταχώνιασε τον πίνακα στη σοφίτα του σπιτιού της.

Μάλιστα, δεν ανέφερε καν την ύπαρξη του πίνακα στον γιο της το 1998, λίγο πριν πεθάνει, όταν του ανακοίνωνε για πρώτη φορά πως είναι το τέκνο ενός Ρώσου στρατιώτη.

Τέλος καλό, όλα καλά βέβαια, έστω και 17 χρόνια μετά, με τον Κάρι να δηλώνει πως «θα ήθελα κάποια στιγμή να γνωρίσω τον πατέρα μου και να του σφίξω το χέρι με ευγνωμοσύνη για την πράξη του αυτή».

Ο 58χρονος έχει δώσει τον πίνακα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του οίκου δημοπρασιών Κρίστις, η οποία και εξετάζει την γνησιότητά του.

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα αποδειχτεί πως είναι γνήσιος καθώς δεξιά και κάτω φέρει την κλασική υπογραφή «Πικάσο» του ισπανού ζωγράφου.

Κατόπιν, ο πίνακας θα πουληθεί σε δημοπρασία, όπου και αναμένεται να κάνει τον Κάρι πλουσιότερο κατά 160 εκατομμύρια ευρώ.

 

πηγή:http://news.in.gr/features/article/?aid=1500007899#ref=latestarticles

About basilis progressive