Home / Οικονομία / Η πιο μεγάλη ώρα για τη συμφωνία είναι στο σημερινό Eurogroup

Η πιο μεγάλη ώρα για τη συμφωνία είναι στο σημερινό Eurogroup

Με 251 «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών» και σημαντικές απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ,  πήρε η κυβέρνηση την εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να διαπραγματευτεί την επίτευξη συμφωνίας – βάσει της ελληνικής πρότασης – με τους δανειστές.  Το Eurogroup επιβεβαίωσε  πως παρέλαβε την αξιολόγηση των θεσμών επί της πρότασης που υπέβαλε η Αθήνα. Στις 11:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η συνεδρίαση του Euro Working Group, ενώ στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).

Live σχολιασμός από την ΕΡΤ

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο tvxs.gr

* Αισιόδοξος για συμφωνία εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία. Ο Βέρνερ Φάιμαν έκανε λόγο για «πρόοδο».

* Για τις 23:00 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινά στις 16:00. Σημάδι ότι έχουμε μπροστά μας μία μακρά συνεδρίαση…

* Με άρθρο τους που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο, οι βρετανικοί Financial Times αναλύουν τις επιπτώσεις που θα έχει για την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είτε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είτε ένα ενδεχόμενο Grexit.

* «Οι Έλληνές μας – Προσεγγίζοντας έναν περίεργο λαό», τιτλοφορείται το σημερινό εξώφυλλο του Der Spiegel.

* «Βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», αποτελεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε πριν από λίγο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Ευρωπαίος αξιωματούχος.

* «Προέχει να γίνει πράξη η ισχυρή εντολή, για λύση εντός Eυρώ. Ο Τσίπρας έχει τη λαϊκή στήριξη και την ηγετική ευθύνη, να κάνει ο,τι χρειάζεται», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter o Δημήτρης Παπαδημούλης.

* Η Γερμανία θέλει να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τη Γαλλία και να την αναγκάσει να δεχθεί «το μοντέλο της μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης», υποστηρίζει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

* Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου Πολ Τόμσεν θα παραβρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Σάββατο στην έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup που πραγματοποιείται στις 16:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

* Το Eurogroup επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου πωςπαρέλαβε την αξιολόγηση των θεσμών επί της πρότασης που υπέβαλε η Αθήνα. Στις 11:00 ώρα Ελλάδας ξεκινάει η συνεδρίαση του Euro Working Group, ενώ στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), υπό την προεδρία του Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

* «Φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μετά υπάρχει ναρκοπέδιο». Η περιγραφή του πρωθυπουργού για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές ταιριάζει και στην τραυματική μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ από την αντιμνημονιακή ανεμελιά στον πολιτικό και οικονομικό ρεαλισμό. Η Αγγελική Σπανού αναλύει τις εξελίξεις.

* Πώς σχολίασαν οι σημερινές εφημερίδες τη χθεσινή ψηφοφορία. Δείτε τα πρωτοσέλιδα.

* Θετική είναι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλούνται διεθνή μέσα, η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από τους τρεις θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), οι οποίοι αναφέρουν πως αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πρόγραμμα αξίας 74 δις ευρώ.

* Σε γραπτή δήλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός λίγο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης κατά την οποία σημειώθηκαν μεγάλες απώλειες από το κόμμα του. «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση» σημειώνει οΑλέξης Τσίπρας. «Όλα τα άλλα στην ώρα τους» καταλήγει αναφερόμενος στις διαρροές που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

* Γιατί ψήφισε «παρών» επί της ελληνικής πρότασης εξήγησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους “θεσμούς” και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας», είπε.

* Στην αποψινή ψηφοφορία θα δηλώσω «παρούσα» επί των προτάσεων που έστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές, είπε η πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως απορρίπτει τους εκβιασμούς των δανειστών.

* Μπορεί η κυβέρνηση με 251 «ναι»να πήρε την εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να διαπραγματευτεί την επίτευξη συμφωνίας – βάσει της ελληνικής πρότασης – με τους δανειστές, ωστόσο σημαντικές ήταν οι απώλειες ρκ του ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρέα. «Παρών» ψήφισαν ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Ιωάννης Σταθάς, η Αγλαΐα Κυρίτση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου (πρόεδρος της Βουλής), ο Δημήτρης Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), ο Ευστάθιος Λεουτσάκος, Θανάσης Σκούμας και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Απόντες ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Γιάνης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Αυλωνίτου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλειος Κυριακάκης. Από τους ΑΝΕΛ δεν σημειώθηκε καμία διαρροή.

* Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «θέλουμε την Κυριακή να γυρίσετε με συμφωνία, αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα της σημερινής συζήτησης. Δεν θέλω να επιβεβαιώσετε αυτούς που λένε ότι θα μας εγκλωβίσετε». «Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό. Σταματήστε να εμπαίζετε τον ελληνικό λαό», ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα. Να βάλουμε τέλος στο διχασμό που με το λόγο μας προκαλέσαμε στην κοινωνία, επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής.

* «Πάμε ενάντια στην συνείδησή μας και την λαϊκή εντολή για να μην αιματοκυλίσουμε την Ελλάδα. Ψηφίζουμε με βαριά καρδιά για να μην παραδώσουμε την χώρα στους εκτροφείς της διαπλοκής, στο τέρας της διαπλοκής των νταβατζήδων», ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής ΆμυναςΠάνου Καμμένου.

* Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές των προτάσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, σημείωσε πως είναι μια δύσκολη συμφωνία, που έχει μέσα και υφεσιακά μέτρα. Ωστόσο, όπως είπε, «αν είναι διαχειρίσιμη θα κριθεί όταν η συμφωνία θα παρουσιαστεί ολόκληρη, με τα όσα θα περιλαμβάνει σχετικά με τα δημοσιονομικά, το χρέος και το επενδυτικό πακέτο». «Θέλουμε τους καλύτερους όρους ώστε να διαπραγματευτούμε μία βιώσιμη συμφωνία που θα δίνει ελπίδα», τόνισε.

* Σε προσωπικό τόνο – που ζήτησε για πρώτη φορά να του επιτραπεί – μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». Υποστήριξε ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών δεν συνιστά ψήφο σε ένα νομοσχέδιο αλλά ψήφο συνείδησης με βαρύνουσα σημασία. «Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» υπογράμμισε.

Κατηγορία άρθρου:

About totritomati