Home / Κόσμος / Η Μέρκελ «φλερτάρει» με ιστορική αυτοδυναμία λόγω Ελλάδας

Η Μέρκελ «φλερτάρει» με ιστορική αυτοδυναμία λόγω Ελλάδας

Η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην κρίση στην Ελλάδα έδωσε στο κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), την ευκαιρία να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αν γίνονταν εκλογές τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιεύονται μία ημέρα αφού το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε σε άρθρο του ότι η Μέρκελ έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία και ήδη έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει την προεκλογική της εκστρατεία για το 2017.

Η Μέρκελ είναι καγκελάριος από το 2005 και τώρα το κόμμα της έχει σχηματίσει έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Μετά την τρίτη θητεια του Κόνραντ Αντενάουερ στην καγκελαρία, που ολοκληρώθηκε το 1961, το CDU δεν έχει καταφέρει να κυβερνήσει διαθέτοντας την απόλυτη πλειοψηφία.

Η δημοσκόπηση της Emnid για την εφημερίδα Bild am Sonntag αναφέρει ότι το 43% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το CDU ή το αδελφό του κόμμα τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη εβδομάδα.

Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2005 το ποσοστό του CDU/CSU είναι ίσο με το συνολικό ποσοστό όλων των άλλων κομμάτων που μπαίνουν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Αυτό δίνει στους συντηρητικούς της Μέρκελ την ευκαιρία να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

About totritomati