Home / Κόσμος / «Η λιτότητα διχάζει τη Φινλανδία»

«Η λιτότητα διχάζει τη Φινλανδία»

Η σκληρή γραμμή που υιοθέτησε η Φινλανδία επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Τηρώντας αυστηρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η φινλανδική κυβέρνηση υπενθύμισε σε όλους ότι στηρίζει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

“Δεν υπάρχει πράγματι κεϋνσιανή παράδοση στη Φινλανδία, το δημόσιο χρέος παρακολουθείτο πάντα στενά, ο προϋπολογισμός ήταν πάντα υπό έλεγχο”, επισημαίνει ο Λάουρι Χόλαπα, ερευνητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. “Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι οι Φινλανδοί έχουν εγκρίνει συχνά μέτρα λιτότητας”.

“Πολιτικά μιλώντας, η Φινλανδία είναι σε μια αντίστροφη κατάσταση σε σχέση με τη Γαλλία, όπου οι υποψήφιοι πρέπει να διαβεβαιώσουν ότι δεν θέλουν να μειώσουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό”, αναφέρει ο Χόλαπα.

“Εδώ, συμβαίνει το αντίθετο, το κόμμα που προτείνει περισσότερα μέτρα λιτότητας ανταμείβεται στις κάλπες καθώς θεωρείται πιο αξιόπιστο από τους ψηφοφόρους”.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι το σημερινό επίπεδο του χρέους δεν προκαλεί ακόμη ανησυχία, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει στο μέλλον: “Το πρόβλημα είναι μάλλον ο τρόπος με τον οποίο το χρέος αυξάνεται και οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για να το αποτρέψουμε αυτό”, αναφέρει ο Χόλαπα.

Πυκνώνουν, ωστόσο, οι φωνές που διαμαρτύρονται για τις προβλεπόμενες κολοσσιαίες περικοπές, κυρίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να μειωθεί κατά 15% μέχρι το 2020, δηλώνει “σοκαρισμένη” από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για περικοπές των δαπανών σε αυτόν τον τομέα.

About totritomati