Home / Ειδήσεις / Η Λεπέν ψάχνει στη Ρωσία χρηματοδότες για τις προεδρικές εκλογές

Η Λεπέν ψάχνει στη Ρωσία χρηματοδότες για τις προεδρικές εκλογές

Ελπίζοντας στη Μόσχα

Παρίσι
Ο αγώνας για τα Ηλύσια Πεδία είναι ακριβή υπόθεση, και η Λεπέν χρειάζεται βοήθεια από παντού για να τον χρηματοδοτήσει: Σύμφωνα με γαλλικά και ξένα ΜΜΕ, το Εθνικό Μέτωπο στρέφεται ξανά στη Μόσχα και σε ρωσικές τράπεζες, στοχεύοντας συνολικά σε χρηματοδότηση 27 δισ. ευρώ για τις εκλογικές μάχες του 2017 -τόσο τις προεδρικές όσο και τις κοινοβουλευτικές.

Καθώς οι γαλλικές τράπεζες κρατούν γενικά μάλλον «αυστηρή» στάση απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο, το κόμμα είχε στραφεί και το 2014 σε ρωσικά ιδρύματα για χρηματοδότηση. Οι οικονομικές του υπηρεσίες εξετάζουν ξανά αυτή τη διέξοδο για τις επόμενες μεγάλες μάχες.

Αυτό μετέδωσε αρχικά το γαλλικό Europe 1, και στη συνέχεια και οι Times επικαλούμενοι τον επικεφαλής οικονομικών του κόμματος, Βαλεράν ντε Σαν Ζυστ. Τον ίδιο επικαλείται ξεχωριστά και το Bloomberg.

«Θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση εκεί που γνωρίζουμε ότι μπορούμε να την βρούμε. Βρήκαμε χρηματοδότηση στη Ρωσία το 2014, οπότε ναι, θα ξαναπροσπαθήσω» είπε ο ντε Σαν Ζυστ στο αμερικανικό πρακτορείο.

Η πρόσφατη ισχυρή παρουσία του ευρωσκεπτικιστικού, ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις τοπικές εκλογές στο τέλος του 2015 -με ρεκόρ ψηφοφόρων για το κόμμα, το οποίο κατάφερε να πείσει 6,8 εκατ. ψηφοφόρους- έδειξε πως το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας έχει αλλάξει.

Οι πιθανότητες της Λεπέν για τελική επικράτηση στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μπορεί να παραμένουν προς το παρόν περιορισμένες, όμως αυτό δεν μπορεί να περιορίσει το βάρος που διατηρεί η Λεπέν.

Το ίδιο το κόμμα πάντως υποστηρίζει ότι οι όποιες σχέσεις του με τη Μόσχα δεν επηρεάζουν την στάση του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στελέχη του Εθνικού Μετώπου (στο Παρίσι ή στο Ευρωκοινοβούλιο) έχουν κρατήσει ιδιαίτερα εμφανή φιλορωσική στάση κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis