Home / Ειδήσεις / Η κατάθλιψη είναι εξίσου θανατηφόρα με την παχυσαρκία

Η κατάθλιψη είναι εξίσου θανατηφόρα με την παχυσαρκία

Νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων

Το 15% των θανατηφόρων εμφραγμάτων οφείλεται στην κατάθλιψη

Σύνδεση της κατάθλιψης με τις καρδιακές ασθένειες αποκαλύπτει έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ερευνητές από την Γερμανία παρατήρησαν  ότι η «νόσος του 21ου αιώνα»  είναι εξίσου επικίνδυνη για τους θανάτους που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με τους βασικούς κινδύνους, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή πίεση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης το 15% των καρδιακών ανακοπών οφείλεται στην κατάθλιψη την ίδια στιγμή που αυτό  της  παχυσαρκίας αγγίζει το 21% και της υπέρτασης μόλις το 8% .

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την ψυχική αυτή νόσο.

«Υπάρχει πλέον ελάχιστη αμφιβολία ότι κατάθλιψη αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές ασθένειες», επισημαίνει ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και επικεφαλής της έρευνας, Karl-Heniz Ladwig και συνεχίζει:
«Το ερώτημα που τίθεται τώρα όμως είναι, ποια η σχέση της κατάθλιψης με τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερίνη, η παχυσαρκία και η υπέρταση; Και ποιόν ρόλο παίζει ο καθένας από αυτούς;».

Προκειμένου να διαπιστωθεί η εν λόγω συσχέτιση ο καθηγητής Ladwig  με την ομάδα του ανάλυσε τα δεδομένα από 3,428 άντρες ασθενείς ηλικίας 45-74 σε βάθος μία δεκαετίας και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά

Κατά τη διάρκεια της μελέτης πέθαναν 557 άτομα, εκ των οποίων τα 269 από καρδιά. Για το 15% των καρδιακών ανακοπών «αιτία »ήταν η κατάθλιψη. Από την άλλη το κάπνισμα και η υψηλή πίεση συνδέονται με τις θανατηφόρες καρδιαγγειακές παθήσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται από 8,4 έως 21,4%.

«Τα δεδομένα έδειξαν ότι η κατάθλιψη αποτελεί έναν μέσο παράγοντα κινδύνου, εντός του εύρους των μη συγγενικών παραγόντων κινδύνου», δηλώνει ο Ladwig, επισημαίνοντας παράλληλα, την σπουδαιότητα να διαπιστώσει κάνεις πλέον αν πάσχει από κατάθλιψη, ιδίως οι ασθενείς με υψηλά ποσοστά κινδύνου.

Στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, η διαγνωστική έρευνα για την περίπτωση συννοσηρότητας με κατάθλιψη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να διαπιστωθεί με απλά μέσα.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis