Home / Διεθνή / Η ιταλική μαφία «βγάζει» από ναρκωτικά όσα και η Fiat από τα αυτοκίνητα

Η ιταλική μαφία «βγάζει» από ναρκωτικά όσα και η Fiat από τα αυτοκίνητα

Οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος εισπράττουν από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ιταλία ένα ποσό σχεδόν ίσο με τα έσοδα της Fiat από τις πωλήσεις των αυτοκινήτων της, μόνο που οι κακοποιοί δεν είναι αναγκασμένοι να αποδίδουν φόρους, επισήμανε χθες η ειδική υπηρεσία των ιταλικών εισαγγελικών αρχών εναντίον της μαφίας.

Επικαλούμενη εκτιμήσεις του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), η υπηρεσία αυτή της εισαγγελίας ανέφερε πως η εμπορία ναρκωτικών έχει ετήσιο τζίρο ο οποίος ξεπερνά τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ για τις συμμορίες που την ελέγχουν.

«Είναι σαν η κυριότερη εθνική αυτοκινητοβιομηχανία, μαζί με όλους τους προμηθευτές της, τις εταιρείες που της παρέχουν υπηρεσίες, τις αντιπροσωπείες της, να κατέβαλε όλους τους μισθούς, να πλήρωνε όλους τους προμηθευτές και να διατηρούσε ολόκληρη την παραγωγή της εκτός βιβλίων, χωρίς κανέναν εποπτικό έλεγχο, και κατόπιν να έκανε τις πωλήσεις της και να επανεπένδυε όλο το ποσό, χωρίς να καταβάλει καθόλου φόρους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεση της υπηρεσίας.

Άλλη μια «μικρή διαφορά είναι πως το περιθώριο κέρδους για τους λαθρέμπορους ναρκωτικών είναι τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερο από εκείνο οποιουδήποτε βιομηχανικού παραγωγού», προστίθεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία των ιταλικών εισαγγελικών αρχών η ισχυρότερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στην Καλαβρία—γνωστή με την ονομασία Ντράνγκετα—είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη.
Χάρη στις «προνομιακές» σχέσεις με λατινοαμερικάνικες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες «αναγνωρίζουν την πλήρη φερεγγυότητα των συμμοριών της Καλαβρίας», η Ντράνγκετα έχει επίσης μετατραπεί στον βασικό προμηθευτή κοκαΐνης και για τις υπόλοιπες οργανώσεις μαφιόζικου τύπου στην Ιταλία, κατά την εκτίμηση της υπηρεσίας.

Από τον Ιούλιο του 2014 ως τον Ιούνιο του 2015 οι ιταλικές κατέσχεσαν σχεδόν 4 τόνους κοκαΐνη, μια ποσότητα μειωμένη κατά 8% και πλέον σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Μόνο στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας έχουν κατασχεθεί 3 τόνοι κοκαΐνη μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Η έκθεση της εισαγγελίας προφανώς συγκρίνει τις εισπράξεις από τα ναρκωτικά με εκείνες της αυτοκινητοβιομηχανίας εντός της Ιταλίας, όχι το σύνολο του τζίρου του ομίλου Fiat Chrysler σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: protothema.gr

About Vassilis Batzis