Home / Διάφορα / Η ιστορία του παράνομου φαρμάκου της Johnson & Johnson

Η ιστορία του παράνομου φαρμάκου της Johnson & Johnson

Σήμερα η The Huffington Post Highline παρουσιάζει την ιστορία «Η πιο σεβαστή παράνομη εταιρία της Αμερικής», μία σοκαριστική ιστορία για την μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία της Αμερικής, την Johnson & Johnson, η οποία πήρε ένα πολύ δυνατό αντιψυχωτικό φάρμακο που προοριζόταν, αρχικά, για την αντιμετώπιση των ψυχώσεων και το έβαλε στα χέρια παιδιών και ατόμων τρίτης ηλικία, παραβιάζοντας τους περιορισμούς της Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Αυτό το κείμενο που αποτελείται από 15 μέρη εξηγεί πως μία ομάδα από επιστήμονες και στελέχη της εταιρείας αποφάσισαν να «πειράξουν» τους αριθμούς μίας έρευνας που έδειχνε ότι το φάρμακο, Risperdal, βάζει αγόρια σε κίνδυνο να αναπτύξουν μεγάλο στήθος. Στήθος μεγέθους 46DD συγκεκριμένα στην περίπτωση του μικρού Austin Pledger από την Αλαμπάμα που πάσχει από αυτισμό. Δείχνει πως η εταιρεία Johnson & Johnson μοίρασε διαφημιστικά Lego σε παιδίατρους, ώστε να είναι πιο πιθανό να συνταγογραφήσουν Risperdal σε παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, αν και οι ρυθμιστικές αρχές είχαν αναφέρει πολλές φορές στην εταιρεία ότι δεν προορίζεται για παιδιά. Μέσα σε είκοσι χρόνια, το Risperdal έγινε το πιο δημοφιλές φάρμακο της εταιρείας, ακόμα κι αν υπολογίσει κανείς τα 3 εκατομμύρια δολάρια από δικαστικές αξιώσεις.

Ο συγγραφέας του θέματος, Steven Brill, είναι ένας από τους πιο έγκριτους δημοσιογράφους που εργάζεται αυτή τη στιγμή στην Αμερική. Το 2013, δημοσίευσε ένα άρθρο 24.000 λέξεων που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time και εξηγούσε, με κάθε λεπτομέρεια, τους λόγους που η ιατρική περίθαλψη στην Αμερική κοστίζει τόσο πολύ. Το άρθρο κέρδισε το βραβείο National Magazine Award for Public Interest και στη συνέχεια έγινε βιβλίο μπεστ-σέλερ, με τίτλο «America’s Bitter Pill».

Στο άρθρο για την The Huffington Post Highline, ο Steven, κάνει μια περιήγηση στους αναγνώστες μέσα στην αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία, μέσα από χιλιάδες χαρτιά, αρχεία, email, καθώς και εκτενείς συνεντεύξεις. Θα δείτε πως κατασκευάζονται τα φάρμακα,πως βγαίνουν στο εμπόριο, καθώς και ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αποφάσεις ζωής και θανάτου.

Στα πρόσωπα αυτής της ιστορίας συμπεριλαμβάνονται ένας θαρραλέος εμπορικός αντιπρόσωπος της Johnson & Johnson και κρυφός πληροφοριοδότης, που φόρεσε μικρόφωνο προκειμένου να μαγνητοφωνήσει μία συνάντηση στην εταιρεία αλλά και ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος του τμήματος πωλήσεων του Risperdal τη συγκεκριμένη εποχή, ο Alex Gorsky, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος και CEO της Johnson & Johnson. Σπάνια βλέπει κανείς οργανισμούς- τόσο τεράστιους, φαινομενικά αδιαπέραστα γραφειοκρατικούς- να στέκονται τόσο απογυμνωμένοι και να γίνονται τόσο ανθρώπινοι. Είναι συναρπαστικό.

 

Προκειμένου να σας δείξουμε για ποιο λόγο οι άνθρωποι πήραν τις αποφάσεις που πήραν, και πως δουλεύει η φαρμακευτική βιομηχανία στην Αμερική «από μέσα», περιγράφουμε αυτή την ιστορία με την παραμικρή λεπτομέρεια, ένα κεφάλαιο την ημέρα, για 15 ημέρες. Χρειάζεται να γνωρίσετε τους ανθρώπους που εμπλέκονται, να δείτε πως διαμορφώθηκαν από το σύστημα μέσα στον χρόνο, και να κατανοήσετε πόσο δύσκολο είναι να πετύχει κανείς ακόμα και την πιο μικρή νίκη εκ μέρους όσων επλήγησαν από την Johnson & Johnson. Θέλουμε, επίσης, αυτό το εγχείρημα να είναι όσο πιο δημοκρατικό γίνεται. Σας δίνουμε δεκάδες σημαντικά χαρτιά ώστε να μπορέσετε να έχετε όλο το περιεχόμενο και να αποφασίσετε μόνοι σας σχετικά με το πόσο δίκαιοι είμαστε. Ελπίζουμε ότι δημιουργούμε μία νέα εμπειρία για τον αναγνώστη. Μία εμπειρία που συνδυάζει την λεπτομέρεια ενός βιβλίου με την αμεσότητα και τη ζωντάνια του διαδικτύου.

 

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο με τίτλο «Η πιο σεβαστή παράνομη εταιρία της Αμερικής».

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

About Panos Dreamer