Home / Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει δωρεάν κάρτα Interail σε όλους τους 18άρηδες

Η ΕΕ σχεδιάζει δωρεάν κάρτα Interail σε όλους τους 18άρηδες

Την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί η πρόταση

Η πρόταση αυτή έχει στόχο να δώσει τους νέους Ευρωπαίους μια «αίσθηση του ανήκειν» στην Ένωση – Έπειτα από πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία εντός της ΕΕ

Την πρόταση να προμηθευτούν όλοι οι έφηβοι που ζουν στην ΕΕ στο 18ο έτος της ηλικίας τους με δωρεάν κάρτα InterRail θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία εντός της ΕΕ.

Η πρόταση αυτή έχει στόχο να δώσει τους νέους Ευρωπαίους μια «αίσθηση του ανήκειν» στην Ένωση. Έτσι, όλοι οι πολίτες της ΕΕ ή όσοι κατέχουν το νόμιμο δικαίωμα παροχής, μόλις γίνονται 18 ετών θα μπορούν να προμηθευτούν την συγκεκριμένη κάρτα για να ταξιδέψουν στις ευρωπαϊκές πόλεις χρησιμοποιώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μερικά κράτη – μέλη της ΕΕ , όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Μάλτα, δεν συνδέονται με το δίκτυο Interrail. Θα μπορούν όμως να χρησιμοποιούν άλλους τρόπους μεταφοράς δωρεάν στο πλαίσιο του συστήματος, όπως λεωφορείο ή πλοίο.

Σήμερα, η Παγκόσμια κάρτα InterRail με διάρκεια ενός μήνα κοστίζει 479 ευρώ και επιτρέπει στους πελάτες απεριόριστες σιδηροδρομικές μετακινήσεις για 30 χώρες εντός της περιόδου αυτής.

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την πρόταση την επόμενη εβδομάδα, η οποία έχει συνταχθεί από τον Γερμανό ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους νέους, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο να ανακαλύψουν την πολυμορφία της Ευρώπης» ανέφερε ο Βέμπερ .

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Βέμπερ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία Interrail θα επιτρέπει στους νέους να ανακαλύψουν την ομορφιά και την ποικιλομορφία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού υπηρεσία ειδήσεων Tagesschau, το κόστος της πρότασης θα μπορούσε να φθάσει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι φέρεται να υποστήριξε την πρωτοβουλία χαρακτηρίζοντάς την ως μια «πολύ καλή ιδέα», σύμφωνα με την The Washington Post.

Η γερμανική κυβέρνηση, της οποίας η στήριξη θεωρείται επιτακτική ανάγκη για να δοθεί το «πράσινο φως» στην πρόταση είναι υπέρ του σχεδίου.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis