Home / Ειδήσεις / Η δεύτερη μέρα συζήτησης του ν/σ για τα ΜΜΕ

Η δεύτερη μέρα συζήτησης του ν/σ για τα ΜΜΕ

Με αντιπαράθεση ξεκίνησε η δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ η οποία αφορά την ακρόαση φορέων.

Ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης παίρνοντας τον λόγο είπε προς τον υπουργό: «Πρωτάκουστο κύριε Παππά να κάνετε χθες στο Μαξίμου συναντήσεις με τους φορείς που έχουμε να ακούσουμε σήμερα. Συζητάμε για έναν ανεφάρμοστο νόμο. Ακόμα και το ΕΣΡ τον αμφισβητεί, ακόμα και η ΕΕΤΤ έχει ενστάσεις. Ακόμα και η Κομισιόν έστειλε επιστολή την οποία ακόμα δεν έχετε καταθέσει. Θα θέλαμε όλοι οι βουλευτές της ΝΔ να λάβουμε υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις της Κομισιόν για να ξεκινήσει η σημερινή διαδικασία. Κύριε Παππά δεν φανταζόμουν ότι είχατε όσο υψηλούς στόχους, να γίνετε υπουργός καναλάρχης».

Ο βουλευτής Γ. Αμυράς από το Ποτάμι, δήλωσε ότι ήρθαν δύο επιστολές του ΕΣΡ στις οποίες η Αρχή τοποθετείται αρνητικά προς το νομοσχέδιο. Το Ποτάμι ζήτησε εκπρόσωπο του ΕΣΡ, σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή η ίδια η Λίνα Αλεξίου (αντιπρόεδρος της Αρχής), καθώς το ποιος θα αποφασίσει τις άδειες πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και όχι ο υπουργός κ. Παππάς.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με το Προεδρείο αναφορικά με τις επιστολές της Κομισιόν που ζήτησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαθεωδώρου δήλωσε ότι είχε ζητήσει να προσέλθει η ΕΕΤΤ ,ενώ και αυτός έκανε αναφορά στις επιστολές του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ. Αναφερόμενος προς τον κ. Σπίρτζη δήλωσε ότι του ζητήθηκε από αυτόν και τον κ. Λοβέρδο, όπως και από τον κ. Παππά η αλληλογραφία με την Κομισιόν.

Απαντώντας ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι είναι γνωστή η διαδικασία με την Κομισιόν και τα έγγραφα καταγγελιών προς αυτήν. Επίσης δήλωσε ότι απάντηση στην Κομισιόν θα δοθεί τις επόμενες μέρες, κατόπιν συννενόησης με τις ευρωπαικές Αρχές. Για την ΕΕΤΤ, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν μπορούν να έρθουν συγκεκριμένα άτομα ως Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, καθώς ο πρόεδρός της έχει παραιτηθεί από τον Δεκέμβριο. Προς τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αυγενάκη, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι για να δώσει το ελληνικό Δημόσιο την καταγγελία, πρέπει να πάρει έγκριση από την Digicom, ενώ ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι ψεύδεται.

Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ζήτησε βοήθεια από τους συναδέλφους δημοσιογράφους για τη σημερινή διαδικασία και δήλωσε ότι όποιος θέλει έγγραφα κάνει αίτηση. Το να ζητάει κάποιος αλληλογραφία δεν βοηθά τη διαδικασία, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει αριστερή τεχνολογία, δεν υπάρχει ιδεολογικό θέμα σε αυτό που δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Ο κ. Καρράς από τους Κεντρώους ζήτησε και αυτός την αλληλογραφία από την ΕΕ, καθώς συζητείται νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ακρόαση φορέων

Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, ο οποίος αναφερόμενος στον νέο φορέα ΕΡΤ -ΝΕΤ Α.Ε. ζήτησε διευκρινίσεις ως ΕΡΤ, σχετικά με το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό της υπό ίδρυσης εταιρείας.

Η Πέρσα Λαμπροπούλου νομικός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναφορικά με τις παρατηρήσεις του ΕΣΡ δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν ρυθμίζει συνολικά την αγορά μη λαμβάνοντας υπόψιν τη συνολική εικόνα.

Ο Στρατής Λιαρέλης, πρόεδρος του Δ.Σ. της DIGEA είπε ότι η διεθνής εμπειρία λέει ότι το μοντέλο του παρόχου ενός δικτύου είναι οικονομικότερο, κάνοντας αναφορά στ η μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και της ΕΕ.

Εκ μέρους της ΕΣΕΗΑ ο Δ. Τσαλαπάτης μέλος του Δ.Σ. είπε ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο όπως όφειλε, σημειώνοντας ότι ο νόμος προβλέπει σε ένα άρθρο 680 ή 1080 απολύσεις διευκολύνοντας τους εργοδότες των ΜΜΕ. Η ΕΣΗΕΑ δήλωσε ότι είναι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή συγκέντρωσης στα ΜΜΕ είτε από επιχειρηματίες, είτε από την εξουσία.

About m bonsu