Home / Ειδήσεις / Η Γαλλία υιοθέτησε το νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες πληροφοριών

Η Γαλλία υιοθέτησε το νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες πληροφοριών

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε οριστικά απόψε, έπειτα από τη διεξαγωγή μιας τελευταίας ψηφοφορίας, το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για τις υπηρεσίες πληροφοριών, το οποίο στήριξε η γαλλική κυβέρνηση στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με επικριτές του, το νομοσχέδιο νομιμοποιεί αμφισβητούμενες πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών.

Εν μέσω του σκανδάλου κατασκοπείας Γάλλων ηγετών από τις ΗΠΑ, το κείμενο υιοθετήθηκε διά ανατάσεως της χειρός από μία ευρεία πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών των αριστερών και δεξιών κομμάτων, παρά το γεγονός ότι εκφράστηκαν διαφωνίες από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων.

Ο νέος νόμος θα πρέπει να επικυρωθεί και από την κυβέρνηση. Το βράδυ της Τρίτης, η Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει πως δεν θα χρειάζονται δικαστικά εντάλματα για να γίνονται τηλεφωνικές υποκλοπές, να τοποθετούνται κρυφά μικρόφωνα, κάμερες ή άλλες συσκευές παρακολούθησης.

Οι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας θα μπορούν να διατάσσουν παρακολουθήσεις αφού ζητήσουν τη γνώμη ενός νέου ελεγκτικού σώματος που θα ιδρυθεί.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι υπηρεσίες παρακολούθησης θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις συσκευές κατασκοπείας που αποκαλούνται IMSI Catcher και καταγράφουν κάθε είδους τηλεφώνημα ή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων στο κινητό ή το Διαδίκτυο σε μια περιοχή.

Πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500007428

About Panos Dreamer