Home / Διάφορα / Η Βουλγαρία έχει έναν λόγο παραπάνω να φοβάται ένα ελληνικό «ατύχημα»

Η Βουλγαρία έχει έναν λόγο παραπάνω να φοβάται ένα ελληνικό «ατύχημα»

Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα, η οποία αντιπροσωπεύει ένα μόνο μικρό τμήμα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά που αν χρεοκοπούσε αυτό θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη. Το γνωρίζουν οι πάντες. Και η φτωχή Βουλγαρία, η οποία αισθάνεται ιδιαίτερα ευάλωτη μπροστά στις δραματικές εξελίξεις στη διπλανή της πόρτα, ενόσω μάλιστα παλεύει να συνέλθει από τη χειρότερη τραπεζική κρίση των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Στα πρώτα σενάρια περί χρεοκοπίας, λοιπόν, στις αρχές του έτους, υπήρξαν αρκετοί βούλγαροι καταθέτες που αποφάσισαν να μην αφήσουν τις λιγοστές οικονομίες τους στο έλεος ενός ελληνικού «ατυχήματος». Ανάμεσά τους και ο Νικολάι Στογιάνοφ, οικονομικός συντάκτης, ο οποίος κουρασμένος από την «ελληνική τρέλα», όπως δήλωσε τους New York Times, σήκωσε τα χρήματά του από μεγάλη ελληνική τράπεζα στη Βουλγαρία και τα μετέφερε σε γερμανική, όπου διατηρεί λογαριασμό η γυναίκα του.

Ο λογαριασμός του στην ελληνική τράπεζα παραμένει ανοιχτός. Είναι κυρίως λογαριασμός μισθοδοσίας, αλλά τον χρησιμοποιεί και για να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Ο Στογιάνοφ επιμένει ότι δεν ήταν τόσο το άγχος μήπως χάσει τα χρήματά του. Απλώς ήθελε να είναι από την «ασφαλή» πλευρά.

Η Βουλγαρία έχει λόγους να ανησυχεί περισσότερο. Οι έλληνες πιστωτές κατέχουν περίπου το 20% των καταθέσεων και οι βούλγαροι εξαγωγείς εξαρτώνται από την Ελλάδα για το περίπου το 7% των επιχειρήσεων τους, γεγονός που σημαίνει ότι η Βουλγαρία έχει να χάσει περισσότερα από μία πιθανή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι οι ελληνικές τράπεζες στη Βουλγαρία, σε αντίθεση με τις μητρικές τους στην Ελλάδα, είναι οικονομικά σταθερές, με υγιείς ισολογισμούς και μεγάλα ποσά σε μετρητά. Και σε κάθε περίπτωση έχουν πολύ καλύτερο όνομα από τις βουλγαρικές, εκ των οποίων μία χρεοκόπησε πέρσι.

Προς τι λοιπόν ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών; Αυτό που γεννάει τους χειρότερους φόβους, εξηγούν εκπρόσωποι του βουλγαρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι «οι παράλογες και καταστροφικές δυνάμεις που θα αποδεσμευτούν», εάν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και οδηγηθεί ακόμη και σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ δεν κρύβει τη μεγάλη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εκτιμά ωστόσο ότι τα ελληνικά προβλήματα δεν θα επηρεάσουν τις τράπεζες της Βουλγαρίας, η οποία έγινε μέλος της Ενωσης το 2007, αλλά χρησιμοποιεί ακόμη το νόμισμά της, το λεβ.

«Εχουμε δει τόσες κρίσεις γύρω μας. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο που να μας εκπλήσσει», υποστηρίζει ο Πλεβνέλιεφ, επιμένοντας ότι η ψυχραιμία υπάρχει στο DNA των Βούλγαρων, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση πανικού. Ο ίδιος ωστόσο έχει τα χρήματα του σε γερμανική τράπεζα στη Γερμανία, όπου έζησε για πολλά χρόνια. Επιμένει πάντως ότι «η Βουλγαρία θέλει την επιτυχία της Ελλάδας». Ως ιδιοκτήτης ενός σπιτιού στην Ελλάδα άλλωστε, έχει επίσης έναν λογαριασμό στην Ελλάδα για να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500007635#ref=latestarticles

About basilis progressive