Home / Διεθνή / Η Αυστρία εγείρει την απειλή να βγει η Ελλάδα από την Σένγκεν

Η Αυστρία εγείρει την απειλή να βγει η Ελλάδα από την Σένγκεν

Άμστερνταμ
«Εάν δεν γίνει εφικτό να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε τα σύνορα της Σένγκεν θα πρέπει να μετακινηθούν πιο μέσα στην Ευρώπη»: Με αυτά τα λόγια κατέστησε σαφή της θέση της Βιέννης η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιντερ, προσερχόμενη στη συνάντηση των «28» στο Άμστερνταμ που ξεκινά τη Δευτέρα.

Η Μικλ-Λάιντερ επανέλαβε ουσιαστικά σε ακόμη σαφέστερο τόνο, τη θέση που έχει εκφράσει η Βιέννη τις τελευταίες ημέρες – έχοντας παράλληλα προχωρήσει σε σκληρότερα μέτρα για το προσφυγικό, εξετάζοντας την επιβολή ανώτατου ορίου για τους πρόσφυγες το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης, πρόκειται να «πιαστεί» στις αρχές του καλοκαιριού.

Εξηγώντας τα περί «μετατόπισης» των ορίων της Σένγκεν στην κεντρική Ευρώπη, η αυστριακή υπουργός ανέφερε ότι «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει το συντομότερο δυνατόν τα απαραίτητα για τη διασφάλιση των συνόρων, με αξιοποίηση των [ευρωπαϊκών] πόρων».

Δήλωσε «πεπεισμένη για την ανάγκη σύστασης ενιαίας ακτοφυλακής, πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι».

«Είναι μύθος ότι τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας δεν μπορούν να προστατευτούν» είπε. «Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επαρκείς δυνατότητες να προστατεύσει τα σύνορα» συνέχισε, λέγοντας πως «ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται πολιτική ηγεσία για να φυλάξει τα σύνορα».

Όσον αφορά το ανώτατο όριο προσφύγων στο οποίο προχώρησε η Βιέννη, η Μικλ-Λάιτνερ ανέφερε πως το όριο «είναι απαραίτητο» και θα τηρηθεί.

Newsroom ΔΟΛ

About admin