Home / Επιστήμη / Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου

Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου

Χαμηλή δοσολογία και τακτική χρήση

Βοστόνη, Μασαχουσέτη

Η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης σε χαμηλές δόσεις φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου γενικά και ιδίως τον κίνδυνο γαστρεντερικού καρκίνου και καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άντριου Τσαν, αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επικεφαλής της Μονάδας Κλινικής Επιδημιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 136.000 ανθρώπους, στους οποίους είχαν διαγνωστεί περίπου 21.000 καρκίνοι σε διάστημα 32 ετών.

Η τακτική χρήση ασπιρίνης (ένα δισκίο δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) σχετιζόταν με  μείωση κατά 3% του κινδύνου εμφάνισης οποιουδήποτε μορφής καρκίνου. Η μείωση του κινδύνου ήταν 15% για τους γαστρεντερικούς καρκίνους και 19% ειδικότερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αντίθετα, δεν φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο σε άλλους καρκίνους, όπως του μαστού, του προστάτη ή των πνευμόνων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να εμποδίσει ένα σημαντικό αριθμό ορθοκολικών καρκίνων πέρα από όσους θα εμπόδιζαν οι διαγνωστικές μέθοδοι. Συνεπώς μπορούμε πλέον να συστήσουμε σε πολλούς ανθρώπους να αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη, ιδίως σε όσους έχουν και άλλους λόγους να το κάνουν, όπως για να προλάβουν μια καρδιοπάθεια», εξηγεί ο Δρ Τσαν.

Προσθέτει όμως ότι η συχνή λήψη ασπιρίνης μπορεί να έχει παρενέργειες, γι’ αυτό η χρήση θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συζήτησης με τον θεράποντα ιατρό και το οικογενειακό ιστορικό του καθενός.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με την κολονοσκόπηση, την ενδοσκόπηση και άλλες διαγνωστικές μεθόδους, καθώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ανάγκη για περιοδικό έλεγχο.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

 

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis